Naslovnica Novosti 45 električnih Citaro autobusa spremno za njemački VLP

45 električnih Citaro autobusa spremno za njemački VLP

335
0
PODIJELI

Električna mobilnost se obično povezuje s gradovima i gusto naseljenim područjima. Potpuno električni Mercedes eCitaro može učiniti i više: Verkehrsgesellschaft Ludwigslust-Parchim mbH (VLP) na jugozapadu Meklenburg-Zapadne Pomeranije sada je bogatiji za 15 vozila velike narudžbe koja se sastoji od ukupno 45 eCitara. Uglavnom će se koristiti u regionalnom transportu.

“Fleksibilnost našeg eCitara je uvijek nevjerovatna. Oduševljeni smo što može dokazati svoju snagu kao međugradski autobus sa posebnom opremom i sofisticiranim konceptom implementacije u transportnoj kompaniji Ludwigslust-Parchim”, kazao je Mirko Sgodda, direktor prodaje, marketinga i usluga kupcima u Daimler Buses.

eCitaro koji će koristiti VLP idealno je pripremljen za regionalne linije. Putnici cijene udobna inter Star Eco sjedišta proizvedena u Mercedesu sa sigurnosnim pojasevima u dvije tačke vezanja. Sjedišta su postavljena na platforme u prednjem dijelu vozila. Wi-fi konekcija i USB utičnice za elektronske uređaje čine eCitaro ugodnim za vožnju, čak i na dužim putovanjima. Vozači imaju koristi od grijanog sjedišta s kontroliranom klimom i električno podesivog unutrašnjeg retrovizora, između ostalih karakteristika. Pregrada po cijeloj širini vrata kabine štiti ih od potencijalnih infekcija.

Opsežne sigurnosne karakteristike uključuju aktivni sistem pomoćnog kočenja Preventive Brake Assist, pomoćni sistem pri skretanju Sideguard Assist i kameru za vožnju unazad. Eco Driver Feedback asistent za stil vožnje podržava ekonomičan stil vožnje. Na kraju, ali ne i najmanje važno, upadljivo farbanje autobusa u sumporno žutoj boji sa mento-zelenim branicima i prugama upada u oči na putevima gdje god se pojavi.

Ludwigsburg-Parchim je drugi po veličini okrug u Njemačkoj. VLP trenutno upravlja na 172 linije sa oko 200 autobusa. Tako se skoro svaki četvrti autobus sada zamjenjuje potpuno električnim autobusom. Područje djelovanja VLP-a ima nisku gustinu naseljenosti i brojna sela. Ovo zahtijeva veliki raspon. Sa ukupnim kapacitetom od 378 kWh i dva položaja utikača za punjenje na desnoj strani iznad prednje osovine i pozadi, tehnologija eCitaro baterija pruža čvrst okvir za to.

VLP, sa sjedištem u Hagenowu u blizini glavnog grada države Schwerin, podržava implementaciju kroz decentraliziranu organizaciju: Ukupno 49 stanica za punjenje će biti postavljeno na dvanaest od trinaest operativnih lokacija. 100% električna energija dolazi iz proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Posvećenost VLP-a i njegovih partnera prepoznata je i poštovana u cijeloj industriji. Generalni direktor Stefan Lösel dobio je EBUS nagradu za 2022. godinu, a Nacionalna nagrada za zaštitu životne sredine u javnom prevozu odlikovala ga je kao “ličnost transportne industrije” u oblasti e-mobilnosti “za njegovu uzornu i maštovitu posvećenost uvođenju autobusa na električni pogon u ruralnim područjima”. VLP je prva transportna kompanija u Njemačkoj koja je prešla na električne autobuse u velikim količinama u ruralnim područjima.