Naslovnica Novosti Velika Iveco Bus električna flota za Belgiju

Velika Iveco Bus električna flota za Belgiju

441
0
PODIJELI

Iveco bus, brend u okviru Iveco Group N.V., potpisao je okvirni ugovor s kompanijom za javni prevoz De Lijn u vlasništvu flamanske vlade za prodaju prve serije od 65 potpuno električnih gradskih autobusa E-Way, i daljnje serije do ukupno 500 vozila. Autobusi će biti raspoređeni u nekoliko gradova u Flandriji, s isporukama koje počinju 2024. godine i koje će se nastaviti tokom idućih šest godina. Svi zajedno će predstavljati najveću flotu zglobnih električnih autobusa Iveco bus. E-Way, s 800 jedinica koje su već u pogonu, i koje su prešle 42 miliona kilometara, poznat je po svojim tehničkim kvalitetama i ekonomičnim performansama.

Dostupan u četiri različite dužine, E-Way nudi izbor noćnog sporog punjenja ili brzog punjenja pomoću pantografa te domet od 300 km. Zglobne jedinice duge 18 metara za De Lijn, koje mogu prevesti više od 110 putnika, bit će opremljene jedinstvenim paketom baterija visokih performansi sastavljenim u novoj fabrici FPT Industrial ePowertrain u Torinu. Ova fabrika je u potpunosti posvećenom proizvodnji asortimana električnih pogonskih sklopova Iveco Grupe i njenih brendova.

“Iveco Bus bio je među pionirima i na prvoj liniji električne mobilnosti. Značajno smo uložili u razvoj cjelokupnog asortimana proizvoda i usluga mobilnosti bez emisija. Ovaj novi ugovor – koji slijedi nedavni s Busitaliom i dovodi broj naših naručenih električnih autobusa do 2000, za 60 kupaca u 14 različitih evropskih zemalja – potvrđuje da je naša ponuda široko cijenjena i da je naša strategija pobjednička!” rekao je Domenico Nucera, predsjednik poslovne jedinice Bus u Iveco Grupi.

Ann Schoubs, direktorica tvrtke De Lijn rekla je kako zahvaljujući ovoj prvoj narudžbi zglobnih potpuno električnih autobusa potvrđuju svoju potpunu predanost pružanju još održivije mobilnosti gdje god da posluju. “Za ovaj sljedeći korak prema rješenjima s nultom emisijom odabrali smo Iveco Bus, poznatog proizvođača u ovoj oblasti, i njegov E-Way dužine 18 metara, koji je najbolje ispunio naša očekivanja u pogledu dometa, udobnosti i sigurnosti, kako za naše putnike, tako i vozače!” dodala je Schoubs.

De Lijn napreduje s elektrifikacijom svojih autobusa i depoa, te planira do 2035. godine zamijeniti svoju cjelokupnu dizelsku flotu u pogone s nultom emisijom.

izvor:transportmagazin.hr