Naslovnica Novosti Prvi električni autobusi u Saudijskoj Arabiji su Yutong

Prvi električni autobusi u Saudijskoj Arabiji su Yutong

330
0
PODIJELI

Prije mjesec dana je u Džedi zvanično pušten u rad prvi električni gradski autobus u Saudijskoj Arabiji. Radi se o autobusu kineskog proizvođača Yutong. Prema lokalnom izvoru, električni autobusi Yutong na baterije mogu da pređu 300 kilometara na jednom punjenju, a označeni su i kao jedan od autobusa koji najviše štede energiju u današnje vrijeme. U poređenju sa drugim e-autobusima, Yutong E11 pro (ZK6118BEVG) u prosjeku troši 10% manje energije od konkurenata. Njegovo lokalno djelovanje ima za cilj da zadovolji potrebe razvoja javnog prevoza, što se poklapa s nedavnim planom Saudijske Arabije “Vizija 2030”.

Kao zemlja sa pretežno tropskom pustinjskom klimom, Saudijska Arabija ima maksimalnu temperaturu do preko 50°C, što predstavlja velike izazove za rad električnih autobusa na baterije. Prilagođen lokalnoj vrućini i suhom okruženju, Yutong E11 pro (ZK6118BEVG) je opremljen nezavisnim sistemom za tečno hlađenje baterije i električnim klima uređajem sa visokim kapacitetom hlađenja, dovoljnim da poveća bezbjednost vozila i pruži hladno i udobno iskustvo vozaču i putnicima. Osim toga, motor je opremljen jedinstvenim štitnikom od blata kako bi se spriječilo da strane tvari uđu u motor i izazovu kvar; specijalna struktura snopa protiv sudara dodata je baterijskom paketu kako bi se osigurao siguran i nesmetan rad.

“Vizija 2030” koju je Saudijska Arabija predložila 2016. godine osmišljena je da smanji ovisnost zemlje o resursima fosilnih goriva i poveća ekonomski razvoj, dok je snažan razvoj NEV (Neighborhood Electric Vehicle) vozila važan cilj Vizije. Prije zvaničnog puštanja u rad električnog gradskog autobusa, električni autobus Yutong je prvo obavio niz testova i proba u kampusu na saudijskom univerzitetu KAUST (King Abdullah University of Science and Technology), donoseći visokokvalitetne zelene usluge putovanja na posao i nastavnicima i studentima.

U kontekstu globalne energetske tranzicije, zemlje Zaljeva su uvele tranzicijske planove za ubrzanje industrijalizacije i ekonomske persifikacije. Zaljevske zemlje koje predstavljaju Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar uključile su energetsku tranziciju u svoje nacionalne razvojne strategije, što je izazvalo talasanje na okolne zemlje Bliskog istoka. Saudijska Arabija planira povećati udio obnovljive energije u strukturi potrošnje energije na 50% do 2030. godine dok UAE planiraju povećati udio nove energije na 50% do 2050. godine.

Tokom fudbalskog SP  u Kataru 2022., zemlja domaćin Katar je po prvi put predstavio 888 Yutong električnih autobusa na baterije, osvojivši priznanje navijača širom svijeta. Rad električnih autobusa Yutong u javnom prevozu Katara ne samo da doprinosi persifikaciji energetske i ekonomske strukture zemlje, već i otvara put energetskoj tranziciji u cijeloj regiji Zaljeva.

Do sada je Yutong prodao više od 170.000 NEV vozila širom svijeta, pokrivajući više od 30 zemalja i regiona kao što su Australija, Čile, Danska, Francuska i Velika Britanija. Poznato je da će se, kako se energetska tranzicija Saudijske Arabije širi, Yutong uključiti i u bližu saradnju sa tom zemljom, što znači da se očekuje da će Saudijska Arabija, nakon Katara, postati sljedeći “NEV pionir” u regiji Zaljeva.