Naslovnica Ekskluzivno BHBus Patrola: Obilazak linije za Beograd sa ZaM Tours

BHBus Patrola: Obilazak linije za Beograd sa ZaM Tours

1470
0
PODIJELI

Dugo, dugo nismo imali BHBus patrolu pa je naša BHBus ekipa prethodnog vikenda iznenada patrolirala sa prevoznikom ZaM Tours do Šamca i nazad. Da su vozači ZaM Toursa jako ljubazni i kulturni dokazali su to i prije samog polaska, jer su nas jako lijepo prihvatili i dočekali.

Polazak sa Autobuske stanice Banja Luka po redu vožnje je u 7:50 h kada smo i krenuli. Kišna i hladna subota je bila jako ugodna za putovanje, jer su se naši vozači pobrinuli za odgovarajuću temperaturu u samom vozilu i putovanje je bilo jako ugodno.

Sjedište kompanije ZaM Tours nalazi se u Laktašima, a sama kompanija postoji i bavi se prevozom putnika u međunarodnom saobraćaju preko 20 godina. Trenutno imaju 10 zaposlenih od čega su osam vozači i dva administrativna radnika. Svakodnevno saboraćaju na dvije linije: Prijedor – Beograd i Banja Luka – Višegrad, a po potrebi obavljaju i vanredne vožnje.

Svaki autobus kompanije ZaM Tours ocjenjen je najvećim ocjenama za kvalitet i udobnost, to su nam potvrdili i sami putnici u razgovorima koje smo obavili. Kompanija se trudi da svojim putnicima pruži najbolje usluge pa tako svake godine vrijedno ulažu u vozni park i prateću opremu, jer im je bezbjednost i sigurnost putnika na prvom mjestu. Kompanija ZaM Tours je prepoznatljiva po kvalitetnim i novijim vozilima. Vozni park sve ukupno čini sedam vozila od kojeg su četiri Setre serije 400, jedna iz serije 300, MAN Lion's Coach II generacije i Mercedes-Benz Sprinter. To je sami dokaz da je kompanija opremljena za sve vrste putovanja i po broju mjesta.

Naš autobus u odlasku bila je Setra 415 GT-HD koja je jako udobna i ima dobar razmak između sjedišta. Kapacitet ove Setre iznosi ukupno 52+2+1. Sama vožnja po kišnom vremenu i blago oštećenom kolovozu prošla je udobno i sigurno. Bez ugrožavanja sigurnosti putnika i ostalih učesnika u saobraćaju. Stigli smo u Šamac, gdje se svakodnevno pravi pauza kako bi se putnici okrijepili i pojeli nešto od izvrsne hrane u Restoranu “Elegance” gdje se nudi širok spektar jela po jako pristupačnim cijenama, uzevši u obzir sva nedavna poskupljenja.

Naša ekipa je tu ostala i sačekala drugi autobus kompanije ZaM tours koji je bio u povratku iz Beograda. Autobus je stigao, sačekali smo još malo da i oni naprave pauzu pa smo nastavili put dalje povratkom za Banjaluku. Naš autobus za povratak bio je MAN Lion's Coach koji je opremljen pogonskim agregatom od 420 KS sa godinom proizvodnje 2006. Kapacitet ovog MAN-a je nešto manji od Setre pa tako da ovaj ima 46+1+1 sjedišta. Napomenut ćemo da prevoznik svakim danom iz Prijedora polazi u 6:30 h, a iz Banjaluke u 7:50 h, dok iz Beograda sa glavne autobuske stanice polazi u 7:00 sati sa perona broj 22. Cijena karte iz Prijedora do Beograda iznosi 53 KM u jednom pravcu, a povratna 84 KM, dok iz Banjaluke do Beograda u jednom pravcu cijena karte iznosi 50 KM, a povratna 80 KM.

Također, istaći ćemo da kompanija ZaM Tours radi u koperaciji sa prevoznicima Smiljić company, Big Tours i Mrđa Tours. Pa tako da ako ste kupili kartu za prevoznika ZaM Tours i nekim slučajem ste zakasnili, sa tom istom kartom možete se prevoziti sa pomenutim kompanijama koje surađuju sa ZaM Toursom. Kooperanti voze u slijedećim terminima:
– Smiljić company i Big Tours svakim danom iz Banjaluke u 14:00 h, a iz Beograda 19:30h
– Mrđa Tours svakim danom u 23:00 h iz Banjaluke, a iz Beograda u 14:00 h

Sve u svemu, veoma smo zadovoljni kvalitetom vozila, vozačkim posadama i uslugom komapnije ZaM Tours na liniji za Beograd, te ih vrlo rado preporučujemo svima koji planiraju na put za Beograd.

autor (slike/tekst): Slaviša Mandić