Naslovnica Novosti Svealandstrafiken prvi kupac Ebusco 3.0 13.5-metarskog Class II autobusa

Svealandstrafiken prvi kupac Ebusco 3.0 13.5-metarskog Class II autobusa

237
0
PODIJELI

Ebusco je početkom marta potpisao novi ugovor sa švedskim Svealandstrafikenom za ukupno do 64 autobusa. Ugovor uključuje 23 autobusa Ebusco 3.0 13,5 metara Class II, koji će biti isporučeni u drugoj polovini 2024. godine, i mogućnost kupovine 41 dodatnog autobusa. Ovom narudžbom Svealandstrafiken je prvi Ebuscoov kupac koji je naručio 13,5-metarsku varijantu u Class II izvedbi. Svealandstrafiken je operater javnog prevoza odgovoran za prevoz 65.000 putnika dnevno. Ovo je treća narudžba Svealandstrafikena u posljednjih devet mjeseci, čime se dodatno jača Ebuscoova pozicija u Nordijskim zemljama.

Napravljen od kompozita, Ebusco 3.0 je igrač koji je apsolutno promjenio industriju. Sa svojom laganom karoserijom, autobus od 13,5 metara poznat je po izuzetno niskoj potrošnji energije. Model 3.0 ima baterije integrirane u pod, osiguravajući nisko težište kako bi ponudio odlično rukovanje vozaču i veliku udobnost putnicima. Štaviše, autobusi od 13,5 metara za Svealandstrafiken biće opremljeni sistemom kontrole klime, isključujući pomoćne grijače na gorivo kako bi se dodatno smanjio ekološki otisak autobusa.

Kako Švedska ima dugu historiju održivog transporta, nova flota će podržati Svealandstrafiken na putu ka klimatskoj neutralnosti. Zahvaljujući niskoj potrošnji energije, Ebusco 3.0 pomaže u smanjenju ugljičnog otiska, osiguravajući nultu emisiju tokom usluga i veću udobnost zbog odsustva buke i zagađenja okoliša. Očekuje se da će 23 autobusa Ebusco 3.0 koji će saobraćati u oblasti Örebro voziti do 75.000 kilometara po autobusu godišnje. Ukupno, nova flota će smanjiti emisije Svealandstrafikena s više od 1.500.000 kilograma CO2 i preko 2.500.000 kilograma dušika godišnje.

Martina Lindblom Alanko, voditeljica odjela za održivost i nabavku u Svealandstrafikenu komentarisala je: “Održivost nam je bliska srcu i prirodni je dio našeg poslovanja. Kao autobuski operater, nastojimo da sva naša vozila imaju najmanji uticaj na životnu sredinu. Ebuscov inovativni autobus savršeno se uklapa u našu ambiciju da smanjimo klimatski i ekološki otisak, a Ebusco 3.0 se još jednom pokazao kao očigledan izbor na našem putu do nulte emisije. Uvođenjem električnih autobusa u regionalni prevoz, činimo daljnji korak ka javnom prevozu potpuno bez emisija.”

Jonas Helsner, direktor prodaje Nordics u Ebuscu, je izjavio: “Oduševljeni smo što nastavljamo saradnju sa Svealandstrafikenom s narudžbom do 64 autobusa. Činjenica da je ovo njihova treća narudžba za autobuse Ebusco 3.0 u godinu dana, dokaz je da smo ne samo najodrživiji izbor već i savršeno prilagođeni skandinavskoj klimi. Zajedno možemo ispuniti naš zajednički cilj da nulta emisija bude novi standard u Švedskoj i radujemo se što ćemo vidjeti prvi Ebusco 3.0 na putu u Örebru.”