Naslovnica Novosti Bielefeld naručuje dodatnih 25 autobusa na gorive ćelije

Bielefeld naručuje dodatnih 25 autobusa na gorive ćelije

334
0
PODIJELI

Gradski prevoznik u Bielefeldu – moBiel – primio je sredstva od savezne vlade za kupovinu novih autobusa na gorive ćelije. Državni sekretar Michael Theurer iz Federalnog ministarstva digitalnih poslova i saobraćaja uručio je grant prevozniku u iznosu od 8,7 miliona eura krajem marta. Četiri autobusa na gorive ćelije već godinu dana saobraćaju na prvoj (probnoj) liniji između Baderbacha i Schildhofa (linija 29).

moBiel je uvjeren u ovu tehnologiju i zato je Ministarstvu podnio zahtjev za finansiranje za 25 klimatski prihvatljivih vozila u 2022. godini. “Tehnologija gorivih ćelija je prekretnica u borbi protiv klimatskih promjena. Pogodan je da transport učini što efikasnijim i sa niskim emisijama. Zahvaljujući finansiranju, možemo značajno povećati udio vozila sa gorivnim ćelijama u našem voznom parku”, rekao je Martin Uekmann, generalni direktor moBiela. 80 posto dodatnih troškova u odnosu na dizel autobuse biće subvencionisano. moBiel očekuje da će vlastiti troškovi iznositi dobrih deset miliona eura za 25 autobusa na gorive ćelije. Projekat je finansiran u skladu sa Smjernicama za finansiranje autobusa Federalnog ministarstva digitalnih poslova i saobraćaja. Smjernicu za finansiranje koordinira NOWGmbH, a implementira projektni menadžment Jülich.

Uskoro će biti raspisan tender za 25 autobusa na gorive ćelije. Oni bi mogli da budu na gradskim linijama u Bielefeldu u prvoj polovini 2025. godine. Vozni park trenutno se sastoji od 132 vozila. Tada bi 29 autobusa na vodik činilo 20 posto. Svi ostali dizel autobusi imaju Euro 6 standard emisije, a 40 posto voznog parka sada čine hibridni autobusi. Postojeća četiri autobusa sa gorivim ćelijama pune se gorivom u Inovacionom parku “Sector Coupling”. Tamo je planirana još jedna punionica.