Naslovnica Novosti Opoczno ulaže u električne autobuse Solarisa

Opoczno ulaže u električne autobuse Solarisa

287
0
PODIJELI

Poljski grad Opoczno je preduzeo odlučne korake ka prihvatanju e-mobilnosti. Šest električnih autobusa Urbino 9 LE i šest električnih Urbino 12 koje je naručio grad ističu se svojom tišinom i nedostatkom lokalnih emisija. Osim vozila, narudžba pokriva i nabavku infrastrukture za punjenje. Autobusi će krenuti na ulice Opoczna u prvoj polovini 2024. godine. Ukupna vrijednost ugovora premašuje osam miliona eura.

“Potpisivanje ugovora za 12 najsavremenijih električnih autobusa događaj je od ogromnog značaja za nas. Oduševljeni smo što je Opoczno odlučilo da počne sarađivati sa nama, postajući još jedan grad na mapi Solaris autobusa sa nultom emisijom. E-mobilnost je, bez sumnje, budućnost transporta, a autobusi sa nultim emisijama koji će se uskoro pridružiti lokalnom voznom parku donijet će brojne opipljive prednosti stanovnicima grada”, naglasio je Jakub Zakrzewski, direktor prodaje za sjevernu Poljsku u Solaris Bus & Coach.

Novi autobusi će se pokretati modernim High Energy baterijama ukupnog kapaciteta 280 kWh u vozilima od 9 metara i 420 kWh u vozilima od 12 metara. Baterije će se puniti konvencionalno preko utičnice. Nesmetan rad autobusa će obezbjediti električni centralni vučni motor.

Udobna unutrašnjost električnih vozila Urbino, opremljena potpuno automatizovanom klimom za cijelo vozilo, nudit će prostor za najmanje 55 osoba u slučaju kraćih autobusa i najmanje 70 putnika u vozilima od 12 metara. Autobusi će također imati niz pogodnosti i moderna rješenja kao što su automatski sistem za brojanje putnika i sistem termičkog pred-grijanja tokom punjenja. Ovo posljednje će omogućiti povećanje dometa vožnje, kao i skratiti vrijeme potrebno između pokretanja autobusa i postizanja optimalne temperature za prevoz putnika u unutrašnjosti.

Solaris je evropski lider u e-mobilnosti. Preko 600 e-autobusa koje proizvodi Solaris već vozi ulicama u 53 poljska grada. Električni autobus Urbino 12 jedan je od najpopularnijih i najprodavanijih modela u proizvodnoj liniji s nultom emisijom. Upravo je to model s kojim se prevoznici često upuštaju u svoju avanturu s e-mobilnošću. Što se tiče električnog autobusa Urbino 9 LE, on je lansiran prije godinu i po. Ogromne mogućnosti fleksibilnog prilagođavanja vozila različitim zahtjevima prevoznika čine ovaj kompaktni model sve popularnijim.