Naslovnica Novosti Prvi King Long BRT autobusi isporučeni u Uzbekistan

Prvi King Long BRT autobusi isporučeni u Uzbekistan

246
0
PODIJELI

Prva serija od 200 jedinica King Long 18-metarskih BRT autobusa isporučena je 8. aprila u Taškent, glavni grad Uzbekistana! Gradonačelnik Taškenta, ministar saobraćaja, zamjenik ministra unutrašnjih poslova, predsjednik Udruženja invalida, predstavnici Transportnog univerziteta i predstavnici King Long Buses bili su prisutni kako bi svjedočili ovom historijskom trenutku.

Ove godine se obilježava 31. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Uzbekistana. Autobusi su otpremljeni iz luke Xiamen i ovo je prvi put da su BRT (Bus Rapid Transit) autobusi prodani u velikim količinama u Uzbekistan. Ovaj posao će svakako dodatno pojačati uticaj King Longa, pa čak i kineskih autobusa u ovoj zemlji.

Gradonačelnik Taškenta i zamjenik ministra unutrašnjih poslova Uzbekistana održali su govore na ceremoniji primopredaje, demonstrirajući posvećenost zemlje transformaciji javnog prevoza uz BRT i prepoznajući proizvodnu snagu King Longa. Na mjestu isporuke, pozvani gosti su se probno vozili po nacionalnom parku i aerodromu Taškent, što je privuklo veliku pažnju lokalnih medija, koji su pratili cijeli proces isporuke.

Ovo nije prvi put da BRT autobusi idu van Kine, jer su ranije prodavani na Bliski istok te Južnu Ameriku i Australiju, a izvezeno je ukupno skoro 900 jedinica BRT autobusa; dok je za Uzbekistan to potpuno novo iskustvo javnog prevoza. Iako je ovo prvi put da King Long BRT autobusi ulaze u Uzbekistan, King Long ima duboko prijateljstvo i čvrstu saradnju sa Uzbekistanom već skoro 15 godina. Sredinom januara, ministar saobraćaja Uzbekistana predvodio je tim koji je posjetio proizvođače autobusa u Kini i pregledao kompaniju, proizvodni pogon i BRT proizvode King Longa. Na kraju je King Long dobio narudžbu za 200 jedinica BRT autobusa, čime je otvorilo novo poglavlje saradnje dvije strane.

BRT autobus ima prednosti velikog kapaciteta, velike brzine i niske potrošnje energije, što može efikasno smanjiti gužve u gradskom saobraćaju. Ovoga puta, kako bi bolje zadovoljio lokalnu potražnju za autobusima, King Long se pridržavao proizvodnog koncepta “jedna zemlja, jedna strategija”. Nakon što je primio zahtjev kupca u Uzbekistanu, poslat je profesionalni tim koji uključuje prodaju, servis i inženjering kako bi temeljno proučio stanje na cestama i navike korisnika u Taškentu i primijenio rezultate istraživanja na detalje dizajna vozila, stvarajući tako prilagođene proizvodi prilagođeni lokalnim uslovima.

Kako bi se prilagodio oštroj, suhoj lokalnoj kontinentalnoj klimi, King Long koristi unutrašnje materijale od lahkih metala i pouzdane sisteme grijanja i hlađenja kako bi osigurao atraktivno i udobno iskustvo vožnje uz maksimiziranje vijeka trajanja unutrašnjih materijala i doživljaja putnika, a četiri širom otvorena putnička vrata na desnoj strani autobusa zadovoljavaju potrebe velikog protoka putnika u Taškentu. Vozila imaju pogon na plin, a višeslojni sistem za dovod plina i filtriranje garantuje čist i pouzdan plin za motor. Kamere visoke definicije raspoređene su tako da postižu nadzor od 360 stupnjeva, osiguravajući siguran i pouzdan rad. Vozila imaju i prostor za invalidska kolica što ga čini sigurnijim i ugodnijim za putnike, posebno osobe sa invaliditetom.