Naslovnica Novosti Scania obustavlja proizvodnju autobusa u Poljskoj

Scania obustavlja proizvodnju autobusa u Poljskoj

285
0
PODIJELI

Nakon što je švedski proizvođač autobusa Volvo najavio prestanak proizvodnje kompletnih autobusa, još jedan švedski proizvođač autobusa je najavio isti potez, a radi se o Scaniji. Scania je odlučila da obustavi proizvodnju karoserija za Scania autobuske šasije u Poljskoj, ali će nastaviti da nudi kompletne autobuse zahvaljujući partnerstvu sa proizvođačima karoserija.

Proizvodnja Scania Citywide, Scania Interlink i niskopodnih šasija će biti obustavljena. Proizvodnja karoserija u Scanijinoj fabrici u poljskom Słupsku postepeno će biti okončana do prvog kvartala 2024. godine. Ova odluka neće uticati na proizvodnju šasija u Słupsku niti na druge Scania pogone u Poljskoj.

“Većina Scanijinog poslovanja sa autobusima oduvijek je bila u saradnji sa karoseristima gdje je visok nivo usluge i snažno globalno prisustvo postignuto lokalnim postavkama. Ovaj uspješan pristup će se dalje razvijati, sada u još bližoj saradnji s našim partnerima kako bismo našim kupcima ponudili kompletna rješenja”, izjavio je Stefano Fedel, šef prodaje i marketinga u Scaniji, te nastavio: “Da bi kupcima pružila konkurentna i održiva rješenja za mobilnost i osigurala profitabilan rast u promjenjivom tržišnom okruženju, Scania će preoblikovati svoje poslovanje sa autobusima”. Nova mapa puta podrazumjeva fokusiraniji i jednostavniji portfolio proizvoda i Scania naglašava da će ipak “nastaviti da nudi kupcima kompletne autobuse”.

Ubuduće će Scania za autobuski posao dobiti manju strukturu za poboljšanje brzine i fleksibilnosti. “Kompanija će nastaviti da proizvodi šasije i motore sa širokim opcijama pogonskih sklopova, ali će prekinuti proizvodnju modela Scania Citywide i Scania Interlink te niskopodnih šasija. Tržište autobusa je bilo pod jakim uticajem pandemije i iako je tržište postepeno poraslo, tempo oporavka je spor, konkurencija je sve veća, a predstojeći zakoni zahtijevaju značajna ulaganja u novoj tehnologiji, sada i u budućnosti. Uvjereni smo da će autobuski posao i dalje biti važan dio Scanijine ponude u budućnosti, ali nam je potrebna ažurirana strategija koja nam omogućava da ispunimo obećanja kupaca i osiguramo profitabilan posao na globalnom nivou,” dodao je Stefano Fedel.

“Koristeći Scanijino iskustvo i širok spektar opcija pogonskih sklopova, mi ćemo našim klijentima pružiti kompletna rješenja, uključujući servis, finansranje, rješenja za punjenje i inteligentne transportne sisteme. Većina Scanijinog poslovanja sa autobusima oduvijek je bila u tijesnoj saradnji sa karoseristima kako bi se osigurao visok nivo usluge i kvalitete, a sve prilagođena lokalnim uslovima i zahtjevima”, završio je Stefano Fedel.