Naslovnica Novosti Alexander Dennis isporučio prve električne autobuse za Bee Network

Alexander Dennis isporučio prve električne autobuse za Bee Network

201
0
PODIJELI

Alexander Dennis je početkom juna gradonačelniku Greater Manchester Andyju Burnhamu predao prvih pet od 100 električnih autobusa na sprat koje je naručio Transport for Greater Manchester. Prvih 50 autobusa sa nultom emisijom štetnih gasova počet će sa radom u Wiganu, Boltonu i dijelovima Salforda i Buryja u septembru, kada nova Bee Network počinje da stavlja autobuse pod lokalnu kontrolu po prvi put u skoro 40 godina. Još 50 će biti isporučeno u martu 2024. godine, kada će franšiza autobusa biti proširena na Bury, Rochdale i Oldham i dijelove Manchestera, Salforda i Tamesidea, prije nego što usluge u ostatku Greater Manchestera budu uslijedile u januaru 2025. godine.

Autobusi su rađeni u kooperaciji sa BYD-om i svaki od BYD-Alexander Dennis Enviro400EV autobusa sa nultom emisijom štetnih gasova dugačak je 10,8 metara i prima 62 putnika. Biće potpuno inkluzivni, sa dva odjeljka za invalidska kolica, audio i vizuelnim sistemima za oglašavanje i protivkliznim podovima. Novi autobusi će se finansirati iz vladinog programa za održivi transport.

Komercijalni direktor Alexander Dennis Group, Martin West, rekao je: “Ponosni smo što proizvodimo potpuno nove autobuse koji će unaprijediti autobuske usluge u ovom dijelu Manchestera kao dio Bee Networka. Ovi dokazani i pouzdani električni autobusi omogućit će neometana putovanja za putnike uz smanjenje emisija iz ispušne cijevi gdje god da krenu. Sastavljanje ovih autobusa u Velikoj Britaniji podržava poslove i naukovanja preko 2.000 članova tima u našoj kompaniji, koji su ponosni što predvode tranziciju ka mobilnosti bez emisija. Kroz naš domaći lanac nabavke, ova investicija u Bee Network koristi zajednicama na sjeveru Engleske i širom zemlje.”

Transformirane autobuske usluge ključni su dio plana Bee Network kompanije za pristupačniju i integrisaniju mrežu, koja spaja lokalne tramvaje i autobuse – i na kraju lokalne željezničke usluge – s najvećom mrežom za pješačenje i vožnju biciklom bilo gdje u Velikoj Britaniji. Gradonačelnik Greater Manchestera, Andy Burnham, rekao je: “Dovođenjem autobusa pod lokalnu kontrolu i ulaganjem u nova vozila, linije i usluge, počet ćemo da transformišemo način na koji ljudi putuju po Manchesteru. Ključ za to je flota modernih, pristupačnih i ekološki prihvatljivih autobusa svjetske klase kao što su autobusi Alexander Dennisa. Bilo je sjajno vidjeti prve primjerke s proizvodne trake i jedva čekam da ih vidim pune putnika kada prve linije krenu sa radom od septembra. Ugovor sa Alexander Dennisom je briljantan primjer dalekosežnih koristi koje posao koji radimo na poboljšanju javnog prevoza ima za ekonomiju Velike Britanije. Kroz naše lance snabdijevanja pomažemo da se osiguraju kvalificirani poslovi i obuka i bio sam oduševljen što sam imao priliku razgovarati sa mladim šegrtima, koji žele da imaju sjajnu karijeru ispred sebe.”