Naslovnica Novosti Mercedes eCitaro će se proizvoditi i u Francuskoj

Mercedes eCitaro će se proizvoditi i u Francuskoj

235
0
PODIJELI

Daimler je najavio planove za proizvodnju Mercedesa eCitaro u njihovoj fabrici u Ligny-en-Barrois u Francuskoj. Ovaj potez dio je ulaganja grupe od približno 50 miliona eura do 2030. godine u proširenje proizvodnje električnih autobusa na francuskoj lokaciji. Očekuje se da će konverzija i modernizacija fabrike otvoriti 250 dodatnih radnih mjesta. Vijest je preneo specijalizovani nemački medij omnibus.news.

Daimler je objavio da je kupio tri hektara zemlje kako bi proširio fabriku u Ligny-en-Barrois kako bi se mogla smjestiti proizvodnja i dizel i električnih autobusa. Međutim, vozila serije Citaro će ostati primarni fokus na ovoj lokaciji.

Francusko tržište je od velikog interesa za Daimler, jer je u protekle četiri godine, s izuzetkom 2020. godine, najveće na kontinentu za autobuse preko osam tona. Međutim, tržišni udio eCitara do sada je u Francuskoj ostao u manjini.

Ranije ove godine, Daimler Buses i generalni radnički savjet EvoBus GmbH napravili su dogovor kako bi osigurali dugoročnu konkurentnost i njemačkih lokacija. Fabrika u Mannheimu bi trebala postati centar kompetencija za električne gradske autobuse i fokusirati se isključivo na proizvodnju gradskih autobusa na električni pogon počevši od 2024. godine. Osim toga, tvornica Ligny-en-Barrois proizvodit će električne autobuse dok će fabrika u Neu-Ulmu proizvoditi električne međugradske autobuse i autobuse sa električnim i vodikovim pogonskim sistemima. Ipak, prema tom dogovoru, kompletna konstrukcija karoserije autobusa za fabrike Ligny-en-Barrois, Mannheim i Neu-Ulm će se proizvoditi na lokaciji Holýšov u Češkoj, počevši od 2028. godine.