Naslovnica Novosti Štokholm kupuje do 125 električnih Ebusco autobusa

Štokholm kupuje do 125 električnih Ebusco autobusa

218
0
PODIJELI

Ebusco je potpisao ugovor sa kompanijom Keolis Sverige za isporuku do 125 autobusa Ebusco 3.0 od 12 metara. Isporuka prvih 50 autobusa predviđena je za 2024. godinu, a 75 autobusa je u opciji za isporuku 2025. godine. Autobusi će se koristiti u i oko glavnog grada Švedske Štokholma.

Keolis Sverige je pobijedio na tenderu E42 u Štokholmu i okolici za održavanje linija. Ebusco 3.0 12-metarski autobusi koje je naručio Keolis bit će opremljeni baterijskim paketom od >350 kWh. Kupovinom početnih 50 laganih autobusa Ebusco 3.0, Keolis može računati na iznimno nisku potrošnju energije, pridonoseći dobro razvijenom, lahko dostupnom i pouzdanom sistemu javnog prevoza u glavnom gradu Švedske i oko njega.

Keolis Sverige predstavlja dobro funkcionalan i koherentan javni prevoz koji stvara vrijednost za društvo, pojednostavljuje svakodnevni život putnika i pridonosi održivom putovanju. U Švedskoj, Keolisovo poslovanje uključuje Štokholm, gdje gotovo 800.000 ljudi putuje javnim prevozom svaki dan. Keolis je također aktivan u Västra Götalandu, Upplandu, Värmlandu, Dalarni i Skåneu. Kako bi se te operacije održale, Keolis zapošljava gotovo 5000 ljudi.

Karl Orton, direktor voznog parka u Keolisu, komentarisao je: “Ebusco-ov inovativni autobus savršeno se uklapa u našu ambiciju da smanjimo naš otisak na klimu i okoliš, a Ebusco 3.0 pokazao se očitim izborom na našem putu do nulte emisije.”

Jonas Helsner, direktor prodaje Nordics u Ebuscu, je izjavio: “Uzbudljivo je što smo osigurali značajnu narudžbu za tako veliki grad kao što je Štokholm. Ovo je prva narudžba za Keolis u Švedskoj, nakon što smo prethodno dobili narudžbu za Nordijce s Keolisom u Danskoj. Budući da nije sve u Štokholmu na pješačkoj udaljenosti, funkcionalan sistem javnog prevoza je neophodan. Oduševljeni smo što se širimo zajedno s Keolisom i naš inovativni Ebusco 3.0 uskoro ćemo moći vidjeti u glavnom gradu Švedske.”