Naslovnica Novosti Ústí nad Labem kupuju dodatne Škoda 27Tr trolejbuse

Ústí nad Labem kupuju dodatne Škoda 27Tr trolejbuse

249
0
PODIJELI

Transportna kompaniju u češkom gradu Ústí nad Labem iskoristila je opciju za nabavu dodatnih 12 trolejbusa Škoda 27Tr. Početni ugovor za do 33 ova vozila potpisan je 2022., s osnovnom narudžbom za 21 jedinicu. Ova posljednja narudžba za dvanaest dodatnih vozila procijenjena je na gotovo 250 miliona CZK (10,5 miliona EUR), čime ukupna vrijednost ugovora iznosi više od 650 miliona CZK (27,4 miliona EUR).

Ovi troosovinski trolejbusi imaju po četiri vrata i kapacitet od 115 putnika. Zbog neravnog terena u gradu, trolejbusi dizajnirani za Ústí nad Labem opremljeni su s dvije pogonske osovine.

Simona Mohacsi, predsjednica uprave i izvršna direktorica prevozničkog poduzeća grada Ústí nad Labem rekla je: “Isporukom 33 trolejbusa velike nosivosti djelomično će se modernizirati vozni park. Zaista smo sretni što smo uspjeli potpisati ugovor s našim dugogodišnjim i za sada jedinim dobavljačem trolejbusa marke Škoda te se iskreno veselimo što će novi trolejbusi izaći na ulice Ústí nad Labem. Vjerujem da će isporukom ovih vozila doći do povećanja udobnosti za putnike i naše vozače.”

Trolejbusi Škoda 27Tr za Ústí nad Labem imat će moderne značajke uključujući automatsku klima-uređaj za cijelo vozilo, ekrane s informacijama i USB punjače. Radit će pomoću nadzemne kontaktne mreže, ali su također opremljeni vučnom baterijom za rad na neelektrificiranim područjima. Osim toga, svako će vozilo imati unutrašnji i vanjski sistem kamera koji može nadzirati mrtve uglove kako bi pomogao vozaču u povećanju sigurnosti.

Petr Novotný, predsjednik odjela za komponente i mobilnost autobusa u Škoda grupi, rekao je: “Nama je najvažnije stabilno i dugoročno partnerstvo s našim klijentima. Škoda trolejbusi savršeno spajaju inovativnost, pouzdanost i brigu za okoliš, zbog čega nam se kupci uvijek vraćaju. I zbog toga se smatramo jednim od vodećih proizvođača trolejbusa u Evropi. I ovu obvezu definitivno ne shvaćamo olako.”