Naslovnica Novosti RTA i VDL Bus & Coach intenziviraju saradnju

RTA i VDL Bus & Coach intenziviraju saradnju

265
0
PODIJELI

Roads and Transport Authority (RTA) i VDL Bus & Coach potpisali su prošlog mjeseca Memorandum o razumijevanju tokom UITP Globalnog samita javnog transporta održanog u Barceloni. Sporazum je potpisao g. Ahmed Bahrozyan, glavni izvršni direktor Agencije za javni transport, u ime RTA i Richard van den Dungen, glavni komercijalni direktor, u ime VDL Bus & Coach. Cilj sporazuma je razmjena iskustava i znanja posebno vezanih za prelazak sa operacija zasnovanih na ugljiku na operacije s nultom emisijom.

Između 2009. i 2011. godine VDL Bus & Coach isporučio je RTA više od 500 niskopodnih autobusa VDL Citea CLF-120. Do danas je ova flota prešla više od 450.000.000 kilometara u UAE. VDL Citee dobro održava partner Swaidan Trading Company, dio Al Naboodah Group Enterprises. Za VDL Bus & Coach, saradnja sa RTA na razmjeni znanja i iskustava o tehnologijama električnih autobusa, implementaciji e-bus operacija u smislu vozila i obuci vozača, kao i upravljanju naplatom, dodatno naglašava njegovu ambiciju: da globalno optimizira rješenja mobilnosti javnog prevoza direktno, i to ne samo autobuse već i cijeli sistem.

RTA cijeni ovaj sporazum kao dio tekuće potrage za inovativnim transportnim rješenjima kroz poboljšanu saradnju sa privatnim sektorom. Njegov krajnji cilj je da identifikuje potencijalna područja saradnje, podstakne partnerstva i ubrza transformaciju upravljanja i operacija masovnog transporta, koristeći najsavremenije i ekološki prihvatljive tehnologije. Postizanje ovih ciljeva pomaže u realizaciji strateških ciljeva RTA u pružanju neometanih, sigurnih i održivih transportnih usluga u Dubaiju. 

Richard van den Dungen, glavni direktor VDL Bus & Coach, je nakon potpisivanja izjavio: “Kao evropski lider i lider na tržištu e-mobilnosti u posljednjih 10 godina, stručnost koju smo stekli u prelasku s fosilnih goriva na operacije s nultom emisijom može se koristiti za analizu u regiji UAE. Veoma smo zadovoljni što RTA i VDL Bus & Coach namjeravaju sarađivati ​​na polju održive mobilnosti.”

Ahmed Bahrozyan, izvršni direktor Agencije za javni transport, je dodao: “Naše partnerstvo sa VDL-om ima za cilj razmjenu znanja i iskustava u upravljanju i rukovanju električnim autobusima, te održavanje radionica i zajedničkih posjeta kako bi se upoznali sa najboljim međunarodnim iskustvima i prakse u stanicama električnih autobusa, što će nadležnima olakšati u ovoj fazi. U narednom periodu stanice će biti opremljene potrebnom infrastrukturom za snabdijevanje autobusa električnom energijom, te integrisanim sistemom za upravljanje i vođenje ekološki prihvatljivog masovnog transporta na siguran, lak i održiv način.”

Budući da je Dubai jedan od najbrže rastućih gradova na svijetu, obezbjeđivanje visokokvalitetnih infrastrukturnih objekata je imperativ. Vlada Dubaija prepoznaje važnost pružanja napredne transportne mreže za ljude i daje prioritet inicijativama za poboljšanje objekata javnog prevoza i poboljšanje puteva širom Emirata kako bi putovanje bilo sigurnije i lakše.