Naslovnica Ekskluzivno Sjaj Maglaj značajno podmladio svoju flotu sa novim vozilima

Sjaj Maglaj značajno podmladio svoju flotu sa novim vozilima

1463
0
PODIJELI

Ove godine kompanija Sjaj iz Maglaja slavi uspješnih 27 godina postojanja i rada. Izgradivši ime kao pouzdana i odgovorna kompanija, koja je proširila svoju sferu poslovanja i van prevoza putnika, Sjaj Maglaj je ove godine, uz proslavu bitnog jubileja rada, značajno podmladio svoju flotu. Tek smo “prebacili” kalendarski pola godine, a u flotu je stiglo do sad šest vozila. Stigli su Peugeot Boxer, Iveco Daily, Temsa Opalin, dvije Güleryüz Cobre GL9 i kao vrhunac dosadašnjih pojačanja – Neoplan Cityliner N1216 HD!

Upravo su i zadnja tri vozila fokus naše posjete ovoj kompaniji. Počet ćemo od od Güleryüz Cobri GL9. U kompaniju su stigle zelena i zlatna, a vozila su proizvedena 2010. i 2011. godine. Opremljene su sa Mercedesovim Euro 5 motorom koji u kombinaciji sa ručnim mjenjačem od šest brzina daje snagu od oko 300 konjskih snaga. Vozila su prešla oko 480.000 i 590.000 kilometara. Bitno je spomenuti da su vozila uzeta od prvog vlasnika tako da se vodilo računa i o tome. Vozila su stigla pošto se pojavila potreba za vozilima kapaciteta 30 do 35 sjedišta, tako da kada se pojavila ova opcija nije bilo premišljanja.

Osim vozača i suvozača, u unutrašnjost se može smjestiti 35 putnika zahvaljujući udobnim turističkim sjedištima. Sjedišta su obložena tkaninom, ali su urađena u luksuznijoj izvedbi sa debljim spužvama tako da udobnosti neće faliti. Vozilo je opremljeno sa sistemom klimatizacije i grijanja, a putnicima će biti na raspoalganju i audio/video oprema koja se sastoji od radio/CD/MP3 i DVD playera, te dva LCD monitora uz mikrofon. Interesantno je spomenuti i da vozila imaju po dvije unutrašnje kamere preko kojih vozač može da nagleda putnike. Najavljeno je da će nakon naše posjete oba vozila proći dodatni tretman usklađivanja i šminkanja kako bi se u potpunosti unificirale i prilagodile postojećem voznom parku.

Sivi Neoplan Cityliner aktuelne generacije će sigurno brzo postati ljubimac i vozača, ali i putnika koji putuju sa agencijom Sjaj. Njegov je zadatak da zamjeni zelenog Citylinera koji je nedavno prodat i ne sumnjamo da će uspjeti da opravda svoju ulogu i zadatke. Cityliner je proizveden 2013. godine, a interesantno je da se radi o vozilo sa ručnim mjenjačem. U trenutku naše posjete je imao pređenih oko 560.000 kilometara, a već je i kompletno prilagođen u natpise kompanije i čeka se samo registracija pa da krene sa radom. Opremljen je MANovim motorom od 440 KS i ispunajva Euro 5/EEV norme ispušnih gasova.

Unutrašnjost može da primi maksimalan fabrički broj putnika za ovaj model, a to je 49 putnika plus vozač i suvozač/vodič. Vozačko mjesto je toliko puta već predstavljeno u ovom modelu, tako da sada nećemo opširno pisati o tome. Sjedišta su proizvođača Kiel i urađena su u turističkoj izvedbi. Sva sjedišta imaju naslon za noge i ruke, opciju obaranja naslonjača i bočnog izvlačenja, te stolić na preklop i mrežice za lične stvari. Pošto će se vozilo koristiti uglavnom na vanrednim vožanjama paket opreme je odličan za takve vožnje. On se sastoji od audio/video opreme (mikrofon, dva LCD monitora te Bosch audio sistem), dva frižidera, kuhinje i toaleta uz dosta prostora za prtljag. Od ostale opreme vrijedi istaći da vozilo ima spavaću kabinu za vozača, sistem kamera (naprijed i nazad), navigaciju, sistem grijanja i klimatizacije te da nema sumnje da će ovo vozilo moći odgovoriti na sve zahtjeve putnika, ali i ostalih agencija sa kojima Sjaj sarađuje.

Benjamin Hozić, menadžer turizma u kompaniji Sjaj Maglaj, nam je ovom prilikom rekao: “Što se tiče poslovanja, Sjaj Maglaj se bazira na standardnom poslu lokalnih linija kao i kantonalnih, s tim što je trenutni naš fokus na turističkoj agenciji, vanrednim vožnjama i ekskurzijama. Naš plan u skoroj budućnosti je izgraditi još jedan savremeni tehnički pregled pored postojećeg i pružiti kompletnu uslugu u Maglaju, a svakako i dalje ćemo raditi na obnovi voznog parka, ovisno od potrebe i potražnje.”

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Sjaj Maglaj želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima!