Naslovnica Novosti Gornja Bavaria dobila još 10 Solaris autobusa na vodik

Gornja Bavaria dobila još 10 Solaris autobusa na vodik

315
0
PODIJELI

Busreisen Ettenhuber GmbH i Martin Geldhauser GmbH & Co KG., dva privatna, porodična autobuska prevoznika iz Bavarske, naručili su ukupno 10 Solaris Urbino 12 autobusa na vodik u aprilu prošle godine. Sva vozila su sada kod kupaca. Ovi najmoderniji autobusi obogatit će javni prevoz bez emisija u regijama Minhen i Ebersberg.

U koordinaciji sa okruzima Minhen i Ebersberg i Ministarstvom za transport Minhena (MVV), dogovoreno je da će vozila biti raspoređena na različitim linijama kako bi se steklo veliko iskustvo u vezi sa dužinama linija, vremenskim uslovima, iskorišćenošću kapaciteta i mnogim drugim varijablama u ovom pilot projektu. Ovaj pristup ima za cilj kontinuiranu optimizaciju transportnih operacija.

Autobusi za Geldhauser i Ettenhuber imaju slične specifikacije. Opremljeni su osovinom sa integrisanim elektromotorima. Svaki autobus ima ultramoderne komplete gorivih ćelija kapaciteta 70 kW. Vodik se skladišti u pet rezervoara ukupnog kapaciteta 1.560 litara. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, autobusi mogu preći minimalno 350 km sa jednim punjenjem goriva. Solaris vozila na vodik opremljena su relativno malom Solaris High Power vučnom baterijom, koja podržava gorivu ćeliju tokom perioda najveće potražnje za električnom energijom.

Pored karakteristika bezbjedne vožnje, autobusi na vodik za prevoznike Gornje Bavarske opremljeni su MobilEye Shield+ sistemom. Ovaj sistem prati mrtve uglove i upozorava vozača zvučnim i svjetlosnim signalima ako pješak ili biciklista uđe u vozno područje. Pored toga, prevoznici su naručili i savremeni eSConnect sistem za daljinsku dijagnostiku autobusa. Program pomaže u optimizaciji rada voznog parka povećanjem dostupnosti vozila, smanjenjem zastoja autobusa i izbjegavanjem nepotrebnog vraćanja vozila u depo.

Planirano je da autobusi uđu u redovnu vožnju ove jeseni, što se poklapa sa završetkom stanica za punjenje vodikom koje su trenutno u izgradnji u depoima kompanija Geldhauser i Ettenhuber. Ove stanice će se snabdjevati zelenim vodikom proizvedenim isključivo iz obnovljivih izvora energije u Pfeffenhausenu kod Landshuta.

Saradnja između Solarisa i ova dva prevoznika datira još od 2004. godine. Za to vrijeme Solaris je isporučio više od 130 autobusa Ettenhuberu i 60 Geldhauseru. Sada porodične kompanije kreću u novu fazu implementacije tehnologije vodika. Interes za ovo rješenje bez emisija u Evropi stalno raste, a Solaris je evropski lider u segmentu autobusa na vodik. Isporukama i zaključenim ugovorima obuhvaćeno je ukupno 350 autobusa na vodik.