Naslovnica Novosti Ebusco dobio još jednu narudžbu od Stadtwerke München

Ebusco dobio još jednu narudžbu od Stadtwerke München

216
0
PODIJELI

Ebusco, pionir i lider u razvoju električnih autobusa i sistema za punjenje, potpisao je novi ugovor sa Stadtwerke München za isporuku 28 autobusa Ebusco 3.0 od 18 metara za Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG). MVG već ima u pogonu autobuse Ebusco 2.2 i 3.0.

SWM je naručio niskopodne zglobne autobuse sa posebno velikim baterijama (>500 kWh) za MVG. Zajedno sa laganim dizajnom, koji čini Ebusco 3.0 od 18 metara čak pet tona lakšim od svog prethodnika (Ebusco 2.2 18 metara), SWM može računati na nisku potrošnju energije i veliki domet. Očekuje se da će autobusi preći oko 60.000 km godišnje, što je dobro za uštedu od najmanje 55.000 kilograma CO2 i više od 90.000 grama dušika po autobusu godišnje.

Ebusco autobusi su poznati prizor na ulicama Minhena. SWM ne samo da ima u pogonu autobuse Ebusco 2.2, već je Ebusco 3.0 doživio i svoju svjetsku premijeru u glavnom gradu Bavarske. U međuvremenu, prvi Ebusco 3.0 radi više od godinu i po dana na liniji 100 u centru Minhena. Tu se pokazalo da je potrošnja energije modela 3.0 12-metara preko 30 posto manja u odnosu na svog prethodnika (Ebusco 2.2). Ovo čini autobus veoma pouzdanim izborom pri prelasku na električnu vožnju.

Peter Bijvelds, izvršni direktor Ebusca, komentarisao je: “Neizmjerno smo ponosni na povjerenje koje nam je ukazao ovaj ugovor. Prvi Ebusco autobusi već su na putevima u Minhenu od 2017. godine. Proteklih godina blisko smo sarađivali sa SWM-om kao partnerom u inovacijama, na primjer za razvoj naše lake konstrukcije. Činjenica da je SWM sada odabrao Ebusco 3.0 ponovo dokazuje da smo na dobrom putu.”

Ingo Wortmann, ispred MVG-a, je dodao: “Pored svog inovativnog karaktera, vozila Ebusco 3.0 su veoma pouzdana i posebno ekonomična. Radujemo se što ćemo dodati još 28 autobusa od 18 metara u naš vozni park i, između ostalog, učiniti javni prevoz u Minhenu još održivijim.”