Naslovnica Novosti Isporuke Solaris električnih autobusa u Latviju

Isporuke Solaris električnih autobusa u Latviju

199
0
PODIJELI

Prošle sedmice, zahvaljujući autobusima Solaris, povećan je vozni park električnih vozila u Latviji. SIA VTU iz Valmiere isporučena su dva električna vozila Solaris Urbino 12. Valsts Asinsdonoru Centrs iz Rige dobio je električni autobus Solaris Urbino 8.9 LE, koji je mobilna stanica za prikupljanje krvi.

Dva električna autobusa koje je naručio prevoznik VTU iz Valmiere dio su projekta finansiranog od strane Evropske unije. Električni autobusi od dvanaest metara opremljeni su Solaris High Energy baterijama kapaciteta preko 420 kWh. Baterije će se puniti preko plug-in interfejsa, a u budućnosti i preko pantografa. Među zanimljivim dodatnim rješenjima su i tzv. ADAS sistemi, tj. napredni automatski sistemi pomoći vozaču, kao što su: specijalne kamere umjesto retrovizora, prepoznavanje mrtvih uglova i objekata oko vozila, nadzor ili eSconnect sistem koji daljinski prikuplja i prati parametre autobusa i pojedinih komponenti. Električni Urbino koji su proteklih dana isporučeni u Valmieru nisu prvi Solaris autobusi u ovom gradu. U 2020. i 2021. godini VTU je kupio 10 hibridnih modela Urbino 12.

Drugi završeni ugovor u Latviji je isporuka jednog Solaris Urbino 8.9 LE Electric za Valsts Asinsdonoru Centrs. Izuzetno je zanimljiva oprema ovog vozila, a to je mobilna stanica za prikupljanje krvi, poznata npr. iz nekoliko poljskih centara za liječenje krvi u Katowicama ili Poznanju. S vana se ne razlikuje od standardnog gradskog autobusa, ali električni Solaris Urbino 8.9 LE prilagođen je specijalističkim medicinskim zahtjevima i opremom za davanje krvi. Kao odgovor na potrebe klijenta, Solaris je opremio autobus sa dvije mobilne zone za davaoce krvi, ordinacijom, recepcijom i malim ugostiteljskim mjestom. Osim toga, vozilo ima niz pogodnosti, kao što su roletne, vanjske tende i LED rasvjeta. Klimatizovana putnička kabina, zajedno sa Wi-Fi pristupom i pogodno lociranim USB priključcima na donorskim prostorima, pruža ugodno okruženje za donatore.

Solaris električni autobus za prikupljanje krvi je dizajniran da omogući njegov rad u urbanim centrima, trgovačkim centrima, sportskim halama i sličnim mjestima gdje tradicionalna vozila sa motorom s unutarnjim izgaranjem nemaju pristup. Kapacitet baterije autobusa, koji iznosi više od 260 kWh, omogućava potpuno bez emisija sisteme grijanja i klimatizacije i rad svih uređaja u vozilu. Solaris je već ranije isporučio sličnu stanicu za prikupljanje krvi istom subjektu. Ovo je, međutim, izgrađeno na platformi turističkog autobusa Vacanza. Sada je transformacija ka elektromobilnosti uključila i flotu mobilnih stanica za davanje krvi.