Naslovnica Novosti Rim kupuje 432 Solaris autobusa!

Rim kupuje 432 Solaris autobusa!

264
0
PODIJELI

Solaris je dobio oba lota tendera koji je raspisao Giubileo 2025 spa za ukupno 110 hibridnih zglobnih gradskih autobusa i čak 322 CNG vozila, od kojih 244 treba biti odmah isporučena plus 78 vozila koja podliježu odobrenju ATAC-ovog novog Ekonomskog i finansijskog plana. Ovu vijest prenio je magazin Autobusweb. Iako pobjednik lotova nije još uvijek objavljen, podaci su objavile komisije na sjednici tendera.

Bilo je to veoma napet tender, prema riječima insajdera koji su pratili ovaj proces, a na kraju se svelo na tri ponuđača: Iveco Bus, Mercedes i Solaris. Solaris je osvojio cijeli tender sa dva lota, igrajući na kartu konkurentne cijene pune usluge, čime je pobijedio na tenderu koji je dugo čekao. Konkretno, poljski proizvođač je dobio prednost na lotu za na CNG vozila prije Iveco Bus. Značajno je spomenuti da je sa tendera bila odsutna kompanija Industria Italiana Autobus, koja je, zahvaljujući Consipu, posljednjih godina uglavnom isporučivala 12-metarska vozila na plin Vječnom gradu. U stvari, čak i Solarisova ponuda zvuči kao gotovo iznenađenje; poljski proizvođač se u protekloj godini držao podalje od tendera za autobuse na plin. Razlog? Da ostave prostor za proizvodnju električnih autobusa: u prvoj polovini 2023. godine, zapravo, Solaris je (opet) lider na tržištu e-autobusa u Evropi.

Ali hajde da dođemo i do drugog lota – fokusiranog na blagu hibridnu tehnologiju. I ovdje je, kao što je već rečeno, konkurencija bila između Iveco Busa, Mercedesa i Solarisa. Mercedes je igrao na kartu da već ima poveći broj Citaro hibrida u Rimu, Iveco Bus na historijske veze dok Solaris prije ovog uopće nije imao autobuse na italijanskom tržištu sa ovom tehnologijom. Međutim, Solaris je i ovdje odnio iznenađujuću pobjedu pa će Rim u budućnosti dobili i još 110 autobusa sa blagom hibridnom tehnologijom.