Naslovnica Novosti Mađarski električni autobusi stižu u Poljsku

Mađarski električni autobusi stižu u Poljsku

265
0
PODIJELI

Poljski grad Szczecinek naručio je pet potpuno električnih autobusa od mađarskog proizvođača autobusa Ikarusa. Prema ovom ugovoru, Ikarusov distributer, Electrobus Europe, isporučit će pet električnih autobusa Ikarus 120e u narednih 11 mjeseci. Ovo označava prvu Ikarusovu narudžbu za isporuku električnih autobusa u Poljskoj.

Kao dio svoje inicijative za podsticanje korištenja održivih načina prevoza, grad Szczecinek nudi besplatan javni prevoz. Od pokretanja ove inicijative, broj putnika se udvostručio. Kako bi dodatno poboljšali svoje zelene akreditive, ova novonaručena vozila će proširiti postojeću gradsku flotu od 10 električnih autobusa i zamijenit će njegova najstarija vozila s unutrašnjim sagorijevanjem.

Zoltán Sipos, generalni direktor Electrobus Europe, rekao je: “Ovo je prava prekretnica u historiji Ikarusa i Electrobusa! Ponosan sam što će se nakon skoro tri decenije Ikarus autobusi ponovo pojaviti na poljskim putevima. Posebno mi je drago što naša saradnja može podržati grad u njegovim uzornim naporima da promovira zeleni javni prevoz.”

Modeli sa niskim podom od 12 metara imat će konfiguraciju sa troja vrata i 29 putnička sjedišta, od čega su dva na preklop. Svaki od njih će moći da preveze ukupno do 86 putnika. Vozila će biti opremljena litijum-fosfatnom (LFP) vučnom baterijom ukupnog kapaciteta 314 kWh, koja omogućava domet do 350 kilometara. EkoEnergetyka će isporučiti opremu za punjenje autobusa, dok će informacioni sistem za putnike isporučiti SIMS. Autobusi će također biti opremljeni klima uređajem, ugrađenim Wi-Fi i USB utičnicama za punjenje. Neće biti ugrađen sistem za prodaju karata zbog besplatne mreže gradskog prevoza.