Naslovnica Novosti Venecija kupuje Solarisove autobuse na vodik

Venecija kupuje Solarisove autobuse na vodik

275
0
PODIJELI

Venecija je još jedan italijanski grad koji je posvećen razvoju mobilnosti bez emisija, ne samo kupovinom autobusa na baterije, već i autobusa na vodik. AVM je naručio 75 jedinica 12-metarskih Urbino hydrogen i 15 zglobnih Urbino 18 hydrogen autobusa poljskog proizvođača Solaris Bus & Coach. Prema dogovoru, ova vozila će se u Veneciju isporučivati postepeno, počevši od novembra 2025. godine, a isporuke će biti završene u prvim sedmicama 2026. godine. Vrijedi napomenuti da 30 električnih autobusa Solaris Urbino 12 Electric i 4 Urbino 12 hydrogen već rade u Veneciji i okolini.

Solaris Urbino autobusi na vodik su vozila u potpunosti bez emisija koja koriste vodik pretvoren u električnu energiju kao izvor energije. Jedna od prednosti autobusa na vodik, osim njihovog rada bez emisija i tihog rada, je njihov veliki domet pri jednom punjenju goriva. Sa otprilike 35 kg vodika za autobus od 12 metara i 50 kg za zglobno vozilo, ovi autobusi mogu preći najmanje 350 km.

Novost u autobusima na vodik za AVM bit će ventili za dopunjavanje vodika koji se nalaze na obje strane autobusa iznad luka prednjih tročkova. Prema ugovoru, narudžba od 90 autobusa na vodik može biti proširena opcijom, što bi moglo značiti dodatnu narudžbu 13 dvanaestometarskih autobusa i 5 u zglobnoj izvedbi. U Evropi, interes za rješenje s nultom emisijom na bazi vodikove tehnologije stalno raste. Solaris je evropski lider u ovom segmentu, sa isporukama i ugovorima koji već pokrivaju više od 300 autobusa na vodik.