Naslovnica Novosti Neoplan Tourliner: Prisutan na evropskim putevima već 20 godina (II)

Neoplan Tourliner: Prisutan na evropskim putevima već 20 godina (II)

356
0
PODIJELI

Jučer smo započeli priču o 20 godina postojanja modela Neoplan Tourliner, a danas nastavljamo.

Kao i tada, Neoplan nastavlja da postavlja standarde sa svojim vozilima do danas. Trenutni asortiman proizvoda impresionira ekskluzivnim vozilima koja svojim individualnim dizajnom uvijek privlače entuzijastične poglede. Ovo posebno važi za drugu generaciju Tourlinera predstavljenu 2016. godine. Ovdje, optimizovani dizajn Sharp Cut sa jasnim, preciznim konturama postavlja nove vizuelne standarde. Njegov aerodinamički dizajn je renoviran kako bi se postigla poboljšanja od oko 20 posto, što je rezultiralo ekstremno niskim otporom i referentnim vrijednostima u aerotunelu. To su omogućili brojni detalji kao što su glatki prelaz između vjetrobranskog stakla i krovne kupole, aerodinamički optimizirani A-stub i bočni zid glatke površine. Novi Tourliner tako na jedinstven način kombinuje dinamičke i estetske elemente. Ključni element dizajna koji je ovaj model izdvajao već nekoliko godina kreiran je vizualnim razbijanjem širokog naprijed orijentiranog B-stuba tako da putnici u prvom redu sedišta i dalje mogu lako vidjeti vanjštinu – a vanjski izgled je u isto vrijeme znatno poboljšan. Ako bolje pogledate, možete prepoznati dinamiku prednjeg dijela u “prozirnim krilima” 20-godišnjeg logotipa kampanje.

Govoreći o aerodinamici, OptiView digitalni sistem zamjene retrovizora omogućava značajno smanjenje otpora. Ova tehnologija također nudi prednosti u smislu sigurnosti i isplativosti. Prvi svjetski sistem zamjene retrovizora za autobuse bio je istinska jedinstvena prodajna tačka na tržištu kada je predstavljen 2018. godine i od tada se čvrsto etablirao.

Dovoljan je samo jedan pogled da vidite da je druga generacija Tourlinera dio Neoplan porodice. Prednja kupola koja se sa stilom proteže u krov, dinamički rep komete ukrasa ispred krovnog klimatizacionog sistema, prepoznatljiva i dobro definisana prednja svjetla (“Anđeoske oči”) i dizajn Sharp Cut koji je već dobio više priznanja svi jasno govore da je ovo pravi Neoplan. Tourliner – koji je ubrzo nakon lansiranja dobio nagradu iF Design Award – također impresionira izuzetno prijatnom atmosferom i maksimalnom udobnošću putovanja. Visokokvalitetni materijali, moderan koncept rasvjete nove generacije i sveobuhvatna infotainment oprema ne ostavljaju nikog ravnodušnim. Putnici uživaju u obilju svjetlosti i osjećaju prostranosti. Tome doprinosi i plutajući dizajn prtljažnika, LED rasvjeta i novi servisni setovi. Tourliner je dobio dodatna poboljšanja unutrašnjosti tokom narednih godina. Najvažnije nove karakteristike koje doprinose vrhunskoj prisutnosti Tourlinera su pod u imitaciji parketa, hromirani rukohvati i elementi s pozadinskim osvjetljenjem na policama za prtljag koji također diskretno ističu naziv proizvoda u unutrašnjosti putem LED rasvjete. Tourliner se naravno također može nadograditi dodatnim modulima iz asortimana Neoplan Individual.

Druga generacija modela Tourliner dostupna je u četiri varijante i stoga svakom kupcu nudi najbolje moguće rješenje za njegove individualne potrebe – fleksibilnost je uvijek bila ključni fokus Neoplana. Najmanja varijanta dužine 12,1 metar nudi vrhunski komfor za maksimalno 53 putnika. Troosovinska varijanta srednje veličine – Tourliner C dužine 13,4 metra – može da primi do 57 putnika. Izuzetno dugačko dvoosovinsko vozilo uslijedilo je kao najnoviji dodatak porodici na sajmu Busworld 2017. Dvoosovinska verzija Tourlinera C sa dužinom od 13,1 metar je optimizirana, posebno za maksimalan broj sjedišta, nudeći do 59 sjedišta – idealna za duge redovne usluge. Kao najveća varijanta sa dužinom od 13,9 metara i na tri osovine – Tourliner L može primiti do 63 putnika koji će uživati u ekskluzivnoj udobnosti.

Od lansiranja 2003. godine, ukupno je oko 3.850 Neoplan Tourliner vozila iz obje generacije napustilo proizvodnu traku – od toga više od 2.500 u popularnoj verziji sa dve osovine od 12 metara. Kako bi se poklopila sa 20-godišnjicom Neoplan Tourlinera, model će također biti lansiran kao Diamond Edition posebno visokog kvaliteta. Ovo će pokriti čitav asortiman modela i naglasiti poseban porodični osjećaj premium brenda.

Za kraj smo istakli i fotogaleriju naših domaćih prevoznika koji u svom voznom parku imaju Neoplan Tourliner: