Naslovnica Novosti Ebusco autobusi stižu i u Italiju!

Ebusco autobusi stižu i u Italiju!

216
0
PODIJELI

Ebusco, pionir i predvodnik u razvoju električnih autobusa, sistema za punjenje i skladištenja energije, izabran je od strane italijanske centralne nabavne organizacije Consip u kategoriji “prigradski autobusi klase I”. Prema ovom izboru, Ebusco će ponuditi Ebusco 2.2 italijanskim vlastima i operaterima bez potrebe za raspisivanjem evropskog tendera.

Consip je Nacionalni centar za javne nabavke Italije koji omogućava lokalnim samoupravama da obavljaju javne nabavke uz stimulisanje konkurentnog učešća ponuđača na javnim tenderima. Italijansko ministarstvo ekonomije i finansija (MEF) jedini je dioničar Consip-a.

Kroz opsežan tenderski proces, Ebusco je izabran za dobavljača električnih prigradskih autobusa. Operateri mogu naručiti unaprijed definisani Ebusco 2.2 niskopodni autobus sa baterijom od više od 400 kWh preko Consip sistema. Ako operateri žele da odstupe od standardizovane konfiguracije, mogu da izdaju mini tender odabranim proizvođačima. Ukupan broj nagrađenih autobusa u okviru prigradskog poziva za odabranu grupu od šest dobavljača je 250 autobusa u narednih 18 mjeseci sa mogućim produženjem za 6 mjeseci. Ovaj okvirni sporazum omogućava Ebuscu da uđe na italijansko tržište na efikasan način sa Ebuscom 2.2.

Peter Bijvelds, izvršni direktor Ebusca, komentarisao je: “Ponosni smo i počastvovani što smo izabrani od strane Consip-a i očigledno je to sljedeći korak za širenje našeg otiska u Evropi. Sa Ebuscom 2.2, nastavljamo da imamo moderan električni autobus sa odličnim performansama potrošnje energije što dovodi do konkurentnih ukupnih troškova vlasništva. Sretni smo što vidimo da smo sada napravili prvi korak u Italiji i radujemo se saradnji s italijanskim vlastima na smanjenju ugljičnog otiska kroz uvođenje javnog prevoza s nultom emisijom.”