Naslovnica Novosti Solaris Urbino hydrogen stiže i u poljski Wałbrzych

Solaris Urbino hydrogen stiže i u poljski Wałbrzych

174
0
PODIJELI

Predstavnici Solaris Bus & Coacha potpisali su ugovor sa gradom Wałbrzychom, kojeg predstavlja gradonačelnik Roman Szelemej, za isporuku 20 autobusa Urbino 12 na vodik. Ugovor uključuje i opciju produženja narudžbe u budućnosti, čak i za dodatnih 25 vozila. Naručena vozila će biti prva vozila na vodik koja će biti raspoređena u gradu. U Poljskoj vozila na vodik već uspješno voze na linijama u gradovima Konin, Poznań i Lublin. U skladu sa potpisanim ugovorom, prvih 14 vozila će biti isporučeno u Wałbrzych u septembru 2024. godine. Ugovor bi trebao biti završen do kraja jula 2025. godine.

“Solaris je posvećen stvaranju održivijih i ekološki prihvatljivijih gradova. Izuzetno smo ponosni što nas je grad Wałbrzych odabrao za partnera za uvođenje hidrogenske tehnologije u svoj javni prevoz. Autobusi na vodik poboljšavaju kvalitet zraka u gradu, a istovremeno nude velike domete i superiornu udobnost putovanja”, rekao je Dariusz Michalak, ispred Solaris Bus & Coach, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora.

Najvažnija karakteristika novih autobusa na vodik je njihov pogon bez emisija. Vozila na vodik Urbino 12 koriste energiju dobijenu iz vodika, koja se pretvara u električnu energiju u gorivoj ćeliji. Hemijska reakcija koja se odvija u gorivim ćelijama je izuzetno čista, jer su njeni jedini nusproizvodi voda i toplota. Autobusi se također mogu pohvaliti impresivno velikim dometom, a punjenje traje samo desetak minuta.

Solaris Bus & Coach je vodeći proizvođač vozila s nultom emisijom za javni prevoz. U posljednjih nekoliko mjeseci autobusi na vodik ovog proizvođača izazivaju veliko interesovanje među prevoznicima i gradovima širom Evrope. Do danas, proizvođač autobusa je isporučio više od 150 autobusa na vodik i ima preko 450 narudžbi. Ovaj tip pogona, koji savršeno dopunjuje Solarisovu ponudu električnih vozila, dostupan je u dvije dužine, kao zglobno vozilo od 12 metara i 18 metara.