Naslovnica Novosti Gniezno naručilo 10 Solaris električnih autobusa s infrastrukturom za punjenje

Gniezno naručilo 10 Solaris električnih autobusa s infrastrukturom za punjenje

191
0
PODIJELI

Poljski grad Gniezno je napravio stratešku investiciju u električnu mobilnost, s ciljem modernizacije javnog prevoza u gradu, poboljšanja kvaliteta zraka i smanjivanja emisije CO2. Gradske vlasti su putem tendera nabavile 10 električnih autobusa Solaris. Vozila će biti isporučena zajedno sa potrebnom infrastrukturom za punjenje. Ovo će biti prvi autobusi bez emisija u floti javnog prevoza Gniezno.

Prema potpisanom sporazumu, punionice i prvih 5 autobusa stići će u Gniezno u roku od 11 mjeseci od potpisivanja ugovora, dok će preostalih pet vozila biti isporučeno do kraja marta 2025. godine.

“Velika je čast i u isto vrijeme odgovornost još jednom biti dobavljač gradskih autobusa za gradski prevoz Gniezno. Ovaj put će autobusi biti električni i potpuno bez emisija, a zasigurno će doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka u gradu. Želim svim putnicima i vozačima udobno i sigurno putovanje. Čestitam gradskim vlastima i gradskom operateru na ovom važnom ulaganju u bolju budućnost” – rekao je Andrzej Sienkiewicz, direktor prodaje Solaris Bus & Coach.

Svaki od 12-metarskih električnih autobusa, Urbino 12 Electric, bit će opremljen centralnim električnim motorom i Solaris High Energy baterijama. Punjenje baterije će se vršiti putem utičnice i pantografa. Gniezno se opredijelio za obrnuti pantograf, uređaj postavljen na stanicu za punjenje, koji se spušta na krov vozila radi punjenja.

Električni autobusi Urbino 12 su niskopodna vozila, prilagođena prevozu putnika sa invaliditetom, pružajući adekvatan prostor i za putnike koji putuju s kolicima. Svaki od 10 autobusa će biti klimatizovan i opremljen inovativnim sistemom za informisanje putnika. U unutrašnjosti će biti 31 sjedište, od kojih će 12 biti direktno dostupno sa poda, bez potrebe poduzimanja dodatnih koraka.

Vrijednost ugovora ne pokriva samo autobuse, već i infrastrukturu za punjenje. Solaris će snabdjeti Gniezno sa 5 duplih depo punjača od 120 kW (2x 60 kW) i 2 pojedinačna mobilna punjača, što će omogućiti fleksibilno upravljanje flotom električnih autobusa.

Solaris Bus & Coach je vodeći proizvođač vozila s nultom emisijom za javni prevoz. Više od 20 godina, kompanija pruža inovativna rješenja koja podržavaju održivi razvoj gradskog prevoza. Više od 2.000 autobusa na baterije brenda Solaris već opslužuje putnički saobraćaj u 21 evropskoj zemlji, s još 1.000 u proizvodnji i uskoro će biti isporučeni kupcima.