Naslovnica Novosti Otvorena prva BRT linija u Danskoj

Otvorena prva BRT linija u Danskoj

189
0
PODIJELI

Laka željeznica od ranije postoji u Kopenhagenu, Odenseu i Arhusu, a Alborg je dobio sistem brzog autobuskog prevoza (BRT – Bus Rapid Transit). To je bila odluka političkih lidera u četvrtom po veličini danskom gradu Alborgu prije nekoliko godina. Razmatranja troškova bili su glavni argument, ali i to se prevazišlo i prva BRT linija u Danskoj je otvorena. Na njoj rade novi električni dvozglobni autobusi nesmetano i brzo saobraćaju gradom. Brend ime za novi sistem je Plusbus.

Nova BRT linija duga je oko 12 kilometara i ima 22 stanice od Veddeløbbanena kroz centar grada pored dvije važne željezničke stanice do opsežnog univerzitetskog kampusa. Zamjenjuje prethodnu autobusku liniju 2, ali je linija na mnogim mjestima prilagođena BRT standardu, sa dugim dionicama na namjenskim linijama, redizajniranim stajalištima i uglavnom dosljednim prioritetom na semaforima. Ograničenja saobraćaja i zabrane tranzita na različitim dionicama puteva duž linije također imaju za cilj da osiguraju brz napredak. Vrijeme putovanja na cijeloj liniji je 30 minuta, 5-6 minuta kraće od prethodne dizel autobuske linije 2. Frekvencija je 7,5 minuta radnim danom, a uvečer i vikendom autobus saobraća na svakih 15 minuta.

14 dvozglobnih električnih autobusa na baterije isporučeno je na sjever Danske od strane poljskog proizvođača Solaris Bus & Coach. Solaris je isporučio svoj model MetroStyle sa pet ulaznih vrata. Vozila imaju dva vučna motora ukupne snage 240 kW koji pokreću dvije pogonske osovine. Solaris High Energy baterije ukupnog kapaciteta preko 700 kWh se pune isključivo preko priključka.

Svaki od ovih autobusa ima automatski sistem pomoći vozaču i opremljen je sistemom MirrorEye, sa kamerama koje zamjenjuju retrovizore i osiguravaju optimalnu vidljivost bez opasnosti od mrtvih uglova. Kamere s obje strane autobusa upozoravaju vozače na pješake ili bicikliste koji su (pre)blizu vozilu.

Alborg trenutno ima oko 121.000 stanovnika, a broj raste. Univerzitetski objekti nisu jedini faktor koji doprinosi značajnom rastu grada. Već je odlučeno o proširenju novih objekata u krugu univerziteta koji će omogućiti buduće produženje Plusbus linije na njenom istočnom kraju. Sada se svi zainteresirani raduju uspjehu novog sistema, koji bi se veoma brzo trebao odraziti na povećanje broja putnika na cijeloj mreži javnog prijevoza Alborga.

Video o novom sistemu dostupan je ovdje.