Naslovnica Novosti Dodatni Solaris električni autobusi za Varšavu

Dodatni Solaris električni autobusi za Varšavu

164
0
PODIJELI

Uprava za javni transport Varšave (ZTM – Zarząd Transportu Miejskiego) ulaže u održivi javni prevoz naručivanjem 12 zglobnih električnih autobusa Solaris. Naručilac električnih autobusa Urbino je ZTM, ali će ih koristiti Miejskie Zakłady Autobusowe, kompanija koja upravlja javnim autobuskim prevozom u Varšavi. Vrijedi spomenuti da prvi električni autobusi marke Solaris prevoze stanovnike Varšave od 2015. godine. Kompanija je MZA-u do sada isporučila 150 električnih autobusa sa nultom emisijom.

Novonaručeni električni autobusi će biti opremljeni Solaris High Power baterijama. Punjenje autobusa vršit će se korištenjem plug-in punjača u garaži kao i pantografa. Unutrašnjost i oprema autobusa biće prilagođeni važećim standardima za varšavska vozila. Putnici će stoga imati pristup savremenom informacionom sistemu za putnike, a imat će koristi i od klimatizacije kao i USB utičnica preko kojih će moći da pune svoje telefone.

U niskopodnim autobusima bit će dostupno 39 mjesta, od kojih će 13 biti dostupno sa takozvanog niskog poda, što znači da nema potrebe za savladavanjem dodatnih stepenica, što je važno za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Osim toga, autobusi će imati dva prostora za invalidska kolica i dječija kolica. STOP dugmad vozila će također biti označena Brajevom azbukom.

Novonaručeni autobusi će biti isporučeni u glavni grad u četiri serije u periodu 2024-2025. Prvi modeli stići će u Varšavu na jesen 2024. godine i bit će raspoređeni na linijama koje prolaze kroz centralne dijelove grada. Ovo je prva narudžba koju je Solaris dobio u ime ZTM Varšave, ali kompanija sarađuje sa MZA od 1997. godine. Od tada je više od 1.300 autobusa ovog brenda izašlo na ulice Varšave, uključujući 150 električnih autobusa, što ih čini jednom od najvećih flota električnih autobusa u Evropi.

Solaris Bus & Coach je vodeći proizvođač autobusa bez emisija za javni prevoz. Preko 2.000 autobusa na baterije ovog brenda trenutno opslužuje putnike u 21 evropskoj zemlji, sa još hiljadu u proizvodnji i koji će uskoro biti isporučeni kupcima.