Naslovnica Novosti Otokar isporučuje 29 e-Centro vozila u Italiju

Otokar isporučuje 29 e-Centro vozila u Italiju

179
0
PODIJELI

Otokar, kompanija iz Koç Grupe, nastavlja biti dio održive transformacije javnog prevoza širom Evrope sa svojim ekološkim vozilima. Trenutno pružajući udoban i siguran prevoz za milione putnika u skoro 60 zemalja sa desetinama hiljada autobusa, Otokar je dobio narudžbu za 29 električnih e-Centro mikrobuseva iz Italije. Kao novi favorit javnog prevoza sa svojim dizajnom i karakteristikama, e-Centro će se koristiti u Rimu, Sirakuzi, Salernu, Ređo Kalabriji, Kaljariju i Palermu.

Otokar, lider na turskom tržištu autobusa sa održivim i ekološki prihvatljivim transportnim rješenjima, nastavlja igrati pionirsku ulogu u zelenoj transformaciji javnog prevoza. Otokarov električni mikrobus od 6,6 metara e-Centro dizajniran je da doprinese čistijem okruženju i tišem saobraćaju. Sa svojim nižim operativnim troškovima i većom efikasnošću e-Centro će podržati transformaciju javnog prevoza u Italiji sa nultom emisijom. U Rimu će početi sa radom početkom 2024. godine, a kasnije će biti isporučen autobuskim operaterima u Sirakuzi, Salernu, Ređo Kalabriji, Kaljariju i Palermu u drugoj polovini 2024. godine.

Navodeći da Otokar e-Centro optimalno zadovoljava potrebe javnog prevoza, Kerem Erman, direktor Otokar komercijalnih vozila, rekao je: “Sa širokom porodicom električnih autobusa u rasponu od 6 do 19 metara, nudimo rješenja za različite zahtjeve javnog prevoza u Evropi. Oduševljeni smo što možemo dovesti naš e-Centro mikrobus u Italiju, jedinstveno lijepu zemlju s bogatim historijskim i kulturnim naslijeđem, i doprinijeti transformaciji javnog prevoza. e-Centro dolazi u prvi plan sa svojim snažnim električnim motorom, niskom potrošnjom energije, visokom izdržljivošću, superiornom upravljivošću, udobnošću, niskopodnim dizajnom, prostranim interijerima, visokom sigurnosnom opremom i pametnim softverom. Nudi rješenje za moderne, ekološki prihvatljive i efikasne usluge javnog prevoza. Uvjereni smo da će biti favorit održivog transporta u Italiji.”

Svojom kompaktnom veličinom, Otokar e-Centro nudi ekološki prihvatljivo i pristupačno rješenje za historijske četvrti i turistička područja gradova s uskim ulicama i zonama nulte emisije. e-Centro, pokretan električnim motorom sa maksimalnom snagom od 200 kW i maksimalnim obrtnim momentom od 1200 Nm, ne ugrožava performanse čak ni na najstrmijim brdima. Li-ion NMC baterije od 110 kW lakog mikrobusa mogu se potpuno napuniti za samo 1,5 sati, nudeći domet do 200 km s jednim punjenjem. A funkcija regenerativnog kočenja omogućava povrat energije do 25% od kočenja i usporavanja u gradskom saobraćaju. Otokar e-Centro omogućava udobnu vožnju svim putnicima, uključujući osobe sa invaliditetom ili one sa dječijim kolicima.