Naslovnica Novosti Alexander Dennis Enviro100EV autobusi za Stagecoach i Shuttle Buses

Alexander Dennis Enviro100EV autobusi za Stagecoach i Shuttle Buses

137
0
PODIJELI

Alexander Dennis objavio je da su počele narudžbe za novu generaciju njegovog električnog modela Enviro100EV. Prve kompanije koje su naručile ovaj novi model su škotske kompanije Shuttle Buses i Stagecoach.

Shuttle Buses je postala prva kompanija koja je naručila Enviro100EV nove generacije, a naručili su za sada jedan električni autobus. Interesanto, ova kompanija je jedina autobuska kompanija u vlasništvu zaposlenih u Škotskoj, a njena radna snaga od 75 zaposlenih vodi flotu od 55 autobusa iz baze u Ayrshireu u Kilwinningu.

Generalni direktor Shuttle Buses, Ross Granger, rekao je: “Bili smo impresionirani sa Enviro100EV prilikom nedavnog lansiranja, posebno zato što se zasniva na iskustvu Alexander Dennisa u dizajniranju električnih autobusa i iskustvu operatera u upravljanju njima. Uvjereni smo da će zadovoljiti našu potrebu za malim električnim vozilom sa razumnim dometom. Bili smo prvi škotski operater klasičnog Enviro200 još 2006. godine i oduševljeni smo što se vraćamo Alexander Dennisu i predstavljamo prvi Enviro100EV.”

Stagecoach je naručio 20 Enviro100EV i proizvodnja je sada u toku, a isporuke se očekuju u prvoj polovini 2024. godine. Sam Greer, glavni operativni direktor za Stagecoach, rekao je: “Nabavka novog Enviro100EV potvrđuje našu posvećenost iskustvu naših kupaca, a istovremeno nas dovodi korak bliže ostvarenju našeg cilja da budemo u potpunosti Net Zero do 2050. godine. Kao dio svakodnevnog života u Ujedinjenom Kraljevstvu, nastavit ćemo nadograđivati naš rad na borbi protiv klimatskih promjena i postati energetski efikasniji. Budući da smo bili uključeni u ove električne autobuse od faze koncepta, sigurni smo da će se etablirati kao dugovječna glavna komponenta flote Stagecoach.”

Enviro100EV sa nultom emisijom je dizajniran od temelja kako bi zadovoljio specifične zahtjeve rada autobusa u Velikoj Britaniji i Irskoj. Sa samo 8,5 m dužine i 2,35 m širine, uklapa se u uske ulice u stambenim naseljima i uske seoske trake do kojih veći autobusi ne mogu doći, a nudi isti kvalitet inženjeringa, radno okruženje i udobnost putnika kao veći autobus.

Opremljen baterijama od 354 kWh koje isporučuje Impact Clean Power Technology za dizajn Alexander Dennisa i sa napajanjem putem efikasnog Voith Electrical Drive System, Enviro100EV nudi vodeći radni domet do 285 milja s jednim punjenjem u ovoj klasi.

Kupovina svih naručenih vozila je podržana postojećim sredstvima iz prve faze Škotskog vladinog fonda za izazove sa nultom emisijom autobusa (ScotZEB).