Naslovnica Novosti 105 električnih Solaris autobusa ide za Milano

105 električnih Solaris autobusa ide za Milano

154
0
PODIJELI

Italijanski prevoznik ATM Milano naručio je čak 105 zglobnih električnih autobusa Solaris Urbino 18. Partnerstvo između Solarisa i ATM Milana počelo je 2014. godine. Od tada je prevoznik naručio skoro 500 vozila od poljskog proizvođača vozila. Zanimljivo je da Solaris od 2018. godine isporučuje Milanu isključivo vozila sa nultom emisijom štetnih gasova.

“Solarisovi električni autobusi postali su stalni dio pejzaža evropskih malih i velikih gradova, slijedeći svoju misiju povećanja mobilnosti s nultom emisijom. Milano pruža impresivan primjer velikim ulaganjem u održivi transport. Veoma smo zadovoljni što smo partner u ovoj tranziciji,” rekao je Javier Iriarte, izvršni direktor Solaris Bus & Coach sp. z o.o.

Narudžba koju je izvršio ATM Milano uključuje električni model Urbino 18. Ovaj zglobni električni autobus će biti opremljen Solaris High Energy baterijama ukupnog kapaciteta 700 kWh. Slično prethodnim električnim autobusima isporučenim u Milano, novi autobusi će se puniti putem pantografa i plug-in tehnologije. Urbana infrastruktura je optimizirana kako bi omogućila redovno punjenje pomoću punjača postavljenih duž linije, osiguravajući praktično neograničen cjelodnevni domet vožnje.

Brend Solaris nastavlja da učvršćuje svoju poziciju na italijanskom tržištu, posebno u segmentu električnih i autobusa pogonjenih na vodik. Solaris je ranije potpisao ugovore za isporuku 98 električnih autobusa Urbino za Kaljari i 90 autobusa na vodik za Veneciju. Pored toga, Solaris će izvršiti najveću narudžbu autobusa na vodik u Evropi, proizvodeći 130 autobusa na vodik za Bolonju.