Naslovnica Novosti Bern i Cirih doniraju tramvaje Ukrajini

Bern i Cirih doniraju tramvaje Ukrajini

184
0
PODIJELI

Ukrajinski gradovi Lavov i Vinica trebaju zamijeniti dijelove svojih tramvajskih voznih parkova. U tu svrhu zatražili su podršku od Švicarske. Gradovi Bern i Cirih osiguravaju 11 odnosno vjerojatno 67 otpisanih, ali potpuno operativnih tramvaja. SECO, Državni sekreterijat za gospodarsku saradnju i razvoj, organizira i finansira prevoz u Ukrajinu i obuku radnika ukrajinskih prevozničkih kompanija.

BERNMOBIL donira jedanaest “Vevey” tramvaja Lavovu. Ovo su prvi niskopodni tramvaji napravljeni u Švicarskoj. Vozila su u dobrom stanju i mogu se koristiti u Ukrajini još 10 do 12 godina. Isporuka prvih tramvaja očekuje se krajem ljeta ove godine.

Zbog ruskog rata mnogi su raseljeni izbjegli u Lavov. Mnoge kompanije također su se preselile u ovaj grad. To je uzrokovalo značajan porast stanovništva. Cestovni saobraćaj je u porastu. Dodatni tramvaji su više nego dobrodošli. SECO također finansira izgradnju nove tramvajske linije do bolnice, kojom se može upravljati niskopodnim tramvajima iz Berna.

SECO pokriva troškove prevoza i sveobuhvatne obuke za četiri zaposlenika transportne kompanije iz Lavova. Oni će završiti četverosedmičnu praksu u radionici BERNMOBIL ovog proljeća. Nakon toga će moći samostalno upravljati i održavati tramvaje u Lavovu.

SECO je već postigao sporazum s operaterom javnog prevoza u Cirihu, VBZ, 2021. godine. SECO je tada organizirao prevoz (uključujući osiguranje finansiranja) 28 vozila Tram2000 u Vinicu. Međutim, rat i njegove posljedice značili su da stvarni utovar nije mogao započeti kako je prvobitno planirano, pa su tramvaji ostali parkirani u vanjskom skladišnom prostoru VBZ-a sve dok konačno nisu mogli biti isporučeni u tranšama od početka 2023. godine. Izvoz daljnjih osam vozila je predviđeno za početak ove godine. SECO i VBZ također su krajem 2023. godine odlučili prebaciti još 31 vozilo Tram2000 u Vinicu, odnosno ukupno 67 vozila. Sva vozila su u operativnom stanju i mogu se koristiti u Ukrajini još 12 do 15 godina.

Izvoz švicarskih tramvaja u partnerske zemlje ima dugu tradiciju. Između 2003. i 2010., BERNMOBIL i SECO već su prebacili 14 tramvaja i 9 prikolica u Rumuniju. Između 2007. i 2011. isporučeno je 88 tramvaja iz Ciriha u Vinicu. I konačno, između 2001. i 2016. prevoznička kompanija iz Bazela, uz podršku SECO-a, izvezla je 65 tramvaja i 47 prikolica u Beograd u Srbiji. Većina tramvaja je i danas u radu.