Naslovnica Novosti Barcelona naručila 38 autobusa na nultom emisijom od Solarisa

Barcelona naručila 38 autobusa na nultom emisijom od Solarisa

123
0
PODIJELI

Grad Barcelona se odlučila za autobuse s nultim emisijama koje pokreće električna energija koja dolazi iz vodikove tehnologije. Narudžba uključuje 36 Urbino 12-metarskih autobusa na vodik i dvije jedinice 18-metarskih zglobnih autobusa na vodik. Transports Metropolitans de Barcelona već posjeduje preko 130 autobusa Solaris.

Autobusi na vodik Urbino 12 bit će opremljeni najsavremenijim gorivim ćelijama od 70 kW. U zglobnoj izvedbi gorive ćelije su izlazne snage 100 kW. Vozila će također imati relativno malu vučnu bateriju Solaris High Power koja će ispunjavati pomoćnu funkciju. Srce vozila bit će centralni vučni elektromotor.

Vozila će se pohvaliti najsavremenijim rješenjima, dobro poznatim putnicima u Barceloni i zaposlenicima TMB-a. Učinkovit klimatizacijski sistem osigurat će udobnu vožnju u vrućim danima. Vozilo će također imati USB priključke koji će omogućiti punjenje mobilnih uređaja tokom putovanja. U svom svakodnevnom radu, vozači će imati koristi od niza rješenja koja će im pomoći u radu i poboljšati sigurnost na cesti. Osobito vrijedan pažnje je sistem eMirror koji se sastoji od kamera koje zamjenjuju konvencionalne retrovizore. Sva naručena vozila bit će opremljena i Mobileye Shield+ uređajem koji minimizira rizik od sudara s pješacima ili biciklistima.

Vozila Solaris prvi put su se pridružila voznom parku TMB-a u Barceloni 2015. godine. Barcelona je također bila jedan od prvih gradova u kojem su električni autobusi Urbino 18 tada izašli na svoje ulice. Prevoznik se redovito vraćao tom modelu slanjem narudžbi 2018. i 2020. godine. Sada će Solarisovi autobusi na vodik krenuti u Barcelonu po prvi put. Ukupno je Solaris isporučio više od 900 autobusa u Španiju, uključujući 5 Urbino 12 hydrogen autobusa u Palma de Mallorcu.