Naslovnica Novosti Iveco, ABB i Dalkia rade na realizaciji 3 BRT linije u Saint-Nazaire

Iveco, ABB i Dalkia rade na realizaciji 3 BRT linije u Saint-Nazaire

133
0
PODIJELI

U sklopu svog projekta mobilnosti “nulte emisije”, aglomeracija Saint-Nazaire, u francuskoj regiji Loire, odabrala je tehničku ponudu partnera Iveco France, ABB E-mobility i Dalkia Electrotechnics za svoje tri buduće linije električnih autobusa.

Ovo uključuje kompletnu nabavku sistema električne mobilnosti, od projektovanja i dimenzionisanja do isporuke, montaže i puštanja u rad vodova, 40 zglobnih električnih autobusa, infrastrukture za punjenje u depou i terminalima, nadzora i inteligentnog sistema za punjenje.

Mreža javnog prijevoza STRAN Saint-Nazairea transformirat će se projektom “HélYce+”, koji je pokrenut 2022. godine: nudit će tri linije visokog nivoa usluge (BHNS) i razvoj biciklističkih staza do 2025. godine.

Iveco France će isporučiti 40 električnih autobusa, konkretno model Heuliez Bus GX 437 Elec Linium, zajedno sa uslugama održavanja u trajanju od jedne godine. Isporuka će početi sa 23 jedinice do sredine 2025. godine, nakon čega će uslijediti 17 dodatnih autobusa do sredine 2027. godine. Proizvedeni na lokaciji Rorthais i opremljeni uzlaznim punjenjem pantografa, informacionim ekranima i USB priključcima, ovi autobusi mogu da prime preko 140 putnika, uključujući 36 sjedećih. Posjeduju sistem kamera koji zamenjuje tradicionalne spoljašnje retrovizore i novu ADAS opremu, usklađenu sa ažuriranim GSR regulativama.

Infrastrukturu za punjenje će postaviti i održavati ABB E-mobility i Dalkia Electrotechnics. Ponuda ABB E-mobility uključuje desetak stanica za punjenje s rasponom snage od 160 kW do 320 kW instaliranih na linijskim terminalima za brzo punjenje, kao i opremanje novog autobusnog depoa sa 40 kupola za punjenje preko noći.

Dalkia Electrotechnics snabdjevat će sve SN/NN transformatorske podstanice proizvedene u njenim francuskim proizvodnim jedinicama koje se nalaze u Bretanji.

“Mobilnost je jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava naša regija. Kako bi odgovorila na izazove okoliša i ekonomskog razvoja regije, kao i da bi poboljšala putovanja za lokalno stanovništvo i poboljšala njihovo zdravlje, započeli smo implementaciju velikog projekta mobilnosti pod nazivom “HélYce+” prelaskom na električni pogon za svoje autobuse. Nakon procesa konsultacija, odabrali smo konzorcij Iveco France (sa brendom Heuliez)/ABB E-mobility/Dalkia Electrotechnics, na osnovu najbolje tehničke kvalitete njihove ponude. Bili smo impresionirani ovim konzorcijumom, koji je već isporučio električne autobuse ovog tipa za velike mreže u Francuskoj i inostranstvu, sa dokazanim nivoom pouzdanosti”, objasnio je Christophe Cotta, potpredsjednik aglomeracije Saint-Nazaire zadužen za mobilnost i predsjednik Uprave STRAN.

“Ponosni smo što radimo sa aglomeracijom Saint-Nazaire na ovom velikom projektu električne mobilnosti. Izbor aglomeracije Saint-Nazaire pokazuje prikladnost tehničke ponude koju je predložio konzorcij njihovim potrebama mobilnosti na visokom nivou usluga i njihovim operativnim ciljevima”, potvrdio je Solène Grange, generalni direktor Iveco France.

“Oduševljeni smo što podržavamo urbano područje Saint-Nazaira u njegovoj transformaciji prema mobilnosti bez emisija. Naša rješenja za punjenje velike snage u kombinaciji s našim HVC200 električnim ormarićima, koji mogu povezati do četiri punjača istovremeno, od kojih svaki prima do 150 kW, pružit će efikasan odgovor na nove zahtjeve urbanog područja. Okupljajući tri partnera koji su stručnjaci u svojim oblastima, moći ćemo da ponudimo građanima održivo, efikasno i tiho rješenje za mobilnost”, dodala je Vanessa Bisconti-Cateau, generalna direktorica ABB E-mobility.

“Kao igrač posvećen izgradnji ugljično neutralne budućnosti, ponosni smo što isporučujemo visokonaponske transformatorske podstanice i instaliramo infrastrukturu za punjenje za ovaj veliki projekat električne mobilnosti. Kao bitna karika u uspješnoj implementaciji tako ogromnog plana održive mobilnosti, naši timovi će biti u potpunosti mobilizirani za opskrbu visokonaponskom opremom i instaliranje punjača, pomažući da se korisnicima pruži najbolji mogući kvalitet usluge na dnevnoj bazi”, izjavio je Olivier Soulage, generalni direktor Dalkia Electrotechnics.