Naslovnica Novosti HEAG mobilo predstavio nove MAN električne autobuse

HEAG mobilo predstavio nove MAN električne autobuse

203
0
PODIJELI

HEAG mobilo postigao je važnu prekretnicu u pretvaranju svoje autobuske flote na električni pogon: s uvođenjem devet novih Lion’s City 18 E zglobnih autobusa iz MAN-a, polovina svih autobusa sada je na električni pogon. Autobusi, koji su sada u funkciji na mreži HEAG mobilo linija, predstavljeni su na konferenciji za novinare u depou Böllenfalltor 30. januara 2024.

U augustu 2022. godine HEAG mobilo je dobio grant od 7,8 miliona eura od Federalnog ministarstva za digitalizaciju i saobraćaj (BMDV) za nabavku ukupno 24 električna autobusa i za proširenje punjenja i infrastrukture u depou Böllenfalltor u sklopu “Smjernica za promociju alternativnih pogonskih sistema za autobuse u putničkom saobraćaju”. Smjernicu za finansiranje koordinira NOW GmbH, a implementira Organizacija za upravljanje projektima Jülich (PtJ).

Devet autobusa će odmah biti raspoređeno na linijama na kojima se zglobni autobusi već koriste, kako u gradu Darmstadt, tako i u okrugu Darmstadt-Dieburg.

Novi zglobni autobusi nude prostor za ukupno 120 putnika, a zahvaljujući modernim baterijama sa 60 posto većim kapacitetom baterija od prvih električnih zglobnih autobusa, imaju i veći domet do 300 km po punjenju. “Postepenom prenamjenom naše flote koristimo se tehničkim napretkom u pogonskoj tehnologiji. Veći domet nam omogućava da vozimo duže dnevne rute i čini operativno planiranje lakšim,” kaže generalni direktor HEAG mobilo Johannes Gregor, objašnjavajući prednosti.

Model Lion’s City postiže ukupni kapacitet od 640 kWh iz osam baterija sa sofisticiranom tehnologijom litijum-jonskih ćelija (NMC). Kako se ove baterije nalaze na krovu autobusa, u slučaju sudara od pozadi sigurnost putnika i ostalih učesnika u saobraćaju se ne ugrožava. Još jedna posebnost je to što u zadnjem putničkom prostoru nema tornja motora. Ovo omogućava dodatna sjedišta.