Naslovnica Novosti Rheingold-Reisen prvi u Njemačkoj kupuje MCV električne autobuse

Rheingold-Reisen prvi u Njemačkoj kupuje MCV električne autobuse

134
0
PODIJELI

Prva narudžba od MCV Deutschland GmbH za 10 potpuno električnih niskopodnih autobusa od 12 metara poslana je od Rheingold-Reisen-Wuppertal Blankennagel GmbH & Co. KG iz Sjeverne Rajne-Vestfalije. Specijalno razvijen za evropsko tržište, model C127 EV je proslavio svoju njemačku premijeru u Berlinu prošle godine. Prvih pet vozila biće isporučeno u zadnjem kvartalu ove godine, a preostalih pet u prvom kvartalu 2025. godine, od kojih će sva biti u službi u južnom regionu.

Rheingold-Reisen-Wuppertal se može osvrnuti na skoro 100 godina historije kao etablirana autobuska kompanija. Osnovan 1929. godine od strane Wilhelma Blankennagela, kompanija je stalno rasla sa Dieterom Blankennagelom, sinom osnivača. Pedesetih godina prošlog vijeka, autobuska kompanija iz Wuppertala počela je organizirati i voditi autobuske ture. Devedesetih godina prošlog vijeka, Axel Blankennagel, treća generacija, razvio je kompaniju u kompaniju javnog prevoza široke baze specijalizovanu za redovne, školske i povremene usluge. Četvrta generacija, koju predstavljaju Tim i Jörn Blankennagel, nastavlja ovaj trend dodatkom zamjenskih vozila za željeznicu i usluga transporta na zahtjev. Rheingold-Reisen-Wuppertal je od samog početka pratio najnovije standarde kvaliteta sa vlastitim autobuskim voznim parkom i organizacijom cijele kompanije, te je usmjeren ka budućnosti kroz kontinuirani dalji razvoj. Shodno tome, Rheingold-Reisen-Wuppertal također ulaže u nove pogonske tehnologije. Privatna autobuska kompanija sa skoro 70 sopstvenih vozila sada posluje u 20 gradova i opština i sebe opisuje kao pionira dekarbonizacije u centralnoj oblasti Sjeverne Rajne-Vestfalije. Kompanija nastavlja da dobrovoljno podstiče smanjenje CO2 u svom autobuskom voznom parku.

Koriste se samo moderna Euro 6 dizel i neka dizel hibridna vozila. Daljnje prekretnice sada uključuju elektrifikaciju voznog parka i modernizaciju infrastrukture kompanije. “Izgradnja novog depoa u Dieselstraße u Wuppertalu je u završnoj fazi i biće otvorena u proljeće 2024. godine”, kaže Axel Blankennagel, generalni direktor Rheingold-Reisen-Wuppertal Blankennagel GmbH & Co. KG. Osim atraktivnih radnih mjesta za vozače, nova lokacija će ulagati i u infrastrukturu za punjenje električne energije. Ovo je preduslov za rad potpuno električnog MCV C127 EV.

Prilikom projektovanja autobusa, poseban akcenat je stavljen na upotrebu evropskih komponenti za glavne sklopove. Niskopodna vozila sa dvoja vrata impresioniraju svojom opsežnom usklađenošću sa VDV smjernicama i imaju neke zanimljive karakteristike kao što su toplotna pumpa CO2 i čisto električni pomoćni grijač. Električni centralni motor pokreće zadnju osovinu. Energiju osigurava šest baterija na krovu ukupne snage 462 kWh. Punjenje se odvija pomoću CCS2 utikača. Što se tiče bezbjednosti, vozila su najsavremenija i imaju retrovizore sa kamerama, pomoć pri skretanju i ADAS sisteme, između ostalog. 37 putničkih sjedišta kao i dva preklopna sjedišta i poseban prostor za korištenje kod drugih vrata obezbjeđuju fleksibilnost i udobnost. Paket je zaokružen ugovorom o održavanju i produžetkom garancije na baterije na cijeli vijek trajanja od osam godina ili 640.000 kilometara.

“Izuzetno nam je drago što smo u mogućnosti da uvjerimo Rheingold-Reisen-Wuppertal u naš koncept potpuno električnog autobusa i naš paket usluga kao naš prvi kupac,” rekao je Pierre Dellori, generalni direktor MCV Deutschland GmbH. Prvih pet autobusa pratiće opsežna obuka vozača i obuka za hitne službe.