Naslovnica Novosti Kompanija Autoservizi Troiani dobila 40 novih hibridnih Citara

Kompanija Autoservizi Troiani dobila 40 novih hibridnih Citara

146
0
PODIJELI

Krajem prošlog mjeseca 40 Mercedes Citaro hibridnih gradskih autobusa dalo je važan doprinos povećanju ekološke održivosti, udobnosti putnika i kvaliteta usluge u prigradskom saobraćaju u italijanskom gradu Rimu. Autobuska kompanija Autoservizi Troiani nedavno je kupila nova hibridna vozila od italijanske prodajne kompanije Daimler Buses Italia. Ovi hibridni autobusi su pušteni u rad samo 20 dana nakon što je potpisan ugovor sa gradom Rimom (Roma Capitale) nakon procesa javnog nadmetanja. Ugovor je promptno implementiran, što je rezultiralo da je 15 posto lokalnog javnog prevoza u Rimu prebačeno na zajedničko ulaganje ATI Autoservizi Troiani S.r.l. i SAP S.r.l. za narednih osam godina.

“Ovaj sporazum između nas i grada Rima predstavlja niz ambicioznih izazova. Krajnji cilj je obavljanje svih redovnih usluga sa flotom električnih autobusa, stavljajući održivost u prvi plan,” kaže Giovanni Troiani, predsjednik Autoservizi Troiani.

Kada se uspostavi redovna linija u predgrađu Rima Municipio V, koje se nalazi istočno od rijeke Tiber, očekuje se da će nova flota hibridnih autobusa Citaro smanjiti potrošnju goriva do 8,5 posto u poređenju sa konvencionalnim vozilima na dizel motore. Autoservizi Troiani takođe očekuje uštedu do deset metričkih tona CO2 godišnje – što je otprilike ekvivalentno kapacitetu apsorpcije od oko 2.400 stabala u urbanom okruženju.

Stefano Giordani, predsjednik i izvršni direktor Daimler Buses Itaia, komentirao je važno partnerstvo sa Autoservizi Troiani: “Veoma smo ponosni što Daimler Buses doprinosi poboljšanju usluge, udobnosti i kvaliteta života u predgrađu Rima zahvaljujući kvalitetu hibridnih Mercedes Citaro autobusa. Naš proizvodni pogon u Njemačkoj također je pružio veliku podršku tako što je unaprijedio isporuke kako bi vozila mogla biti predata na vrijeme.”

Upečatljiv izgled novih niskopodnih hibridnih autobusa sa Mercedes zvijezdom ne može se propustiti u gradskom saobraćaju. Tamnocrveni dizajn sa bijelim slovima Autoservizi Troiani odmah se ističe. Svaki od 40 hibridnih solo autobusa Citaro sa troja vrata i dužine nešto više od 12 metara može da preveze do 108 putnika. Raspolažu sa 26 sjedišta i stajaćim prostorom za 82 putnika. Udobnost u vozilu je zagarantovana osjećajem prostranosti i visokim komforom sjedenja u ovim autobusima. Putnici sa ograničenom pokretljivošću moći će s lakoćom da se ukrcaju i izađu zahvaljujući sklopivoj rampi s ručnim upravljanjem. U prostoru za stajanje postoji i prostor za invalidska kolica.

Dizajnirani za upotrebu u urbanim sredinama, Citaro hibridni gradski autobusi kombinuju prednosti motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i električnog pogona. Šestocilindrični dizel motor OM 936 h snage 220 kW (299 KS) uparen je sa elektromotorom od 14 kW. Pokreće ga potpuno “zelena” energija i podržava motor sa unutrašnjim sagorijevanjem tokom faza velike potražnje za snagom. Prilikom kočenja i usporavanja, električni motor ovu kinetičku energiju pretvara u električnu. Ima odvojeno napajanje od 48 V, što je niskonaponska tehnologija, što ga čini sigurnim za upotrebu. Superkondenzatori velike gustine snage koriste se kao jedinice za pohranu energije u kompaktnom hibridnom modulu “Supercaps”, koji je smješten na krovu u zadnjem dijelu autobusa, štedeći prostor i zaštićen u slučaju sudara. Blagi hibridni pogon smanjuje potrošnju goriva i emisije zagađenja, čime se poboljšava operativna efikasnost i smanjuje zagađenje vazduha u predgrađu italijanske prestolnice.

Brojni inovativni sigurnosni i asistencijski sistemi spriječavaju frontalne sudare, dok sistemi za pomoć pri skretanju i upozoravajući na napuštanje trake pomažu vozaču, osiguravajući bezbjedno i udobno putovanje putnicima. Uz Sideguard Assist 2, hibridni autobusi Citaro opremljeni su aktivnim preventivnim sistemom pomoći pri kočenju i sistemom za praćenje pritiska u gumama (TPM). Sistem klimatizacije je u stanju da u potpunosti obnovi zapreminu vazduha putničkom prostoru svaka tri minuta. Osim toga, filteri čestica visokih performansi s antivirusnim funkcionalnim slojem minimiziraju rizik od infekcije putnika dok su u vozilu.

Autoservizi Troiani pruža usluge autobuskog prevoza putnika više od 50 godina. Njihovih 250 autobusa pređu više od 16 miliona kilometara godišnje. Sa svojim linijskim, čarter  i školskim autobusima i 420 zaposlenih, Autoservizi Troiani nudi javni prevoz, školski prevoz, usluge regionalnog i međugradskog prevoza, kao i upravljanje autobusima i čarter autobusima. Kompanija ima za cilj da u narednih pet godina postepeno konvertuje čitav vozni park autobusa sa redovnim prevozom na modele na električni pogon, uključujući ovih 40 novih hibridnih autobusa Citaro.