Naslovnica Novosti FlixBus uvodi električni autobus između Engleske i Velsa

FlixBus uvodi električni autobus između Engleske i Velsa

110
0
PODIJELI

FlixBus je najavio tromjesečno testiranje prvog potpuno električnog autobusa na redovnoj autobuskoj liniji između Engleske i Velsa. Od marta pa sve do juna ove godine, putnici će imati priliku voziti se u električnom autobusu Yutong TCe12 na liniji Flixbusa između Londona i Bristola u Engleskoj te dalje do Newporta u Južnom Velsu. Linije će obavljati kompanija Newport Transport.

Električni autobus Yutong TCe12 nudi 350 kW maksimalne snage te je opremljen s ukupno 10 LFP baterijskih modula kineske tvrtke CATL (uz 282 kWh ukupnog kapaciteta). Autobus ima 46 sjedišta, a dodatnoj udobnosti putnika na međugradskoj liniji će doprinijeti i ugrađeni WC, USB punjači i besplatni WiFi.

Prema riječima operatera, električni autobus nudi doseg od preko 200 milja (322 km) s punim punjenjem, što je sasvim prikladno, budući da je FlixBus linija od centra Londona preko Bristola do Newporta duga oko 150 milja ili oko 240 km.

Andreas Schorling, generalni direktor FlixBus UK je rekao: “Ovo je ogroman korak naprijed za sektor autobusa u Velikoj Britaniji, transformirajući ionako niskougljični način transporta na nultu emisiju kroz inovativnu tehnologiju. Kao prvi električni autobusi za velike udaljenosti u Engleskoj i Velsu, šaljemo snažnu poruku o našoj kontinuiranoj predanosti da javnosti ponudimo još održivije opcije putovanja i našoj odlučnosti da pokrenemo promjenu koja je potrebna za smanjenje utjecaja na klimu.”

David Jenkins, privremeni generalni direktor Newport Transporta izjavio je: “FlixBus, kao globalni lider u tehnologiji putovanja, je brend sa strašću i ambicijom da ovu viziju oživi, ​​i drago nam je što smo partneri na tako važnom pilot projektu. Newport Transport predvodi put u dovođenju električnih vozila u našu mrežu lokalnih autobuskih usluga u jugoistočnom Velsu i Engleskoj, a dovođenje ovog električnog vozila na tržište međugradskih autobusa je sljedeći veliki korak.”