Naslovnica Novosti Wrightbus će isporučiti autobuse na vodik u Saarsku

Wrightbus će isporučiti autobuse na vodik u Saarsku

121
0
PODIJELI

Wrightbus je primio narudžbu za isporuku 28 Kite Hydroliner solo autobusa na vodik od Saarbahn GmbH iz njemačke pokrajine Saarska. Ovaj ugovor se temelji na kontinuiranom uspjehu sjevernoirskog proizvođača u Evropi, nakon narudžbi West Verkehra i RVK Köln u Njemačkoj za nabavku 12 odnosno 60 Kite Hydrolinera.

Prvih pet Wrightbus autobusa na vodik za Saarbahn GmbH će biti isporučeno ove godine. Ovaj operater prevozi oko 43,7 miliona putnika cestom i željeznicom svake godine. Menadžer projekta Torsten Burgardt iz Saarbahna je rekao: “Izuzetno nam je drago što radimo sa Wrightbusom na dovođenju autobusa sa nultom emisijom na puteve Saarske. Svoju ekološku odgovornost shvaćamo veoma ozbiljno i ovo je prvi korak ka tome da polovinu našeg voznog parka čine autobusi sa nultom emisijom u naredne tri godine.”

Vozila će se proizvoditi u fabrici Wrightbus u Ballymeni u Sjevernoj Irskoj. U međuvremenu, Saarbahn također ulaže pet miliona eura u izgradnju stanice za punjenje vodikom u svom depou u Malstatter Straße u Sarbrikenu za pogon novih autobusa.

Jean-Marc Gales, izvršni direktor Wrightbusa, rekao je: “Ovo je značajan posao za Wrightbus, Saarbahn GmbH i ljude u Saarskoj. Oduševljeni smo što možemo isporučiti još više autobusa sa nultom emisijom kao podršku jasnim neto nultim ciljevima. Saarbahn je najveći operater javnog prijevoza u Sarbrikenu i okolini. Stoga će dodavanje autobusa na vodik u vozni park imati značajan pozitivan utjecaj na okoliš u regiji.”