Naslovnica Novosti Mađarski Credobus predstavio prvi električni autobus – Electronell

Mađarski Credobus predstavio prvi električni autobus – Electronell

126
0
PODIJELI

Prvi Credobus Electronell napustio je fabriku. Riječ je o prvom potpuno električnom autobusu mađarskog proizvođača autobusa Credobus, koji tvrdi da prazan autobus “ne dostiže 11,5 tona, što je jedinstveno među električnim autobusima sa strukturom metalnog okvira”. Lansiranje novog proizvoda najavljeno je krajem 2023. godine. Serija Electronell je elektrificirana verzija Econell Next serije, poznata po svom laganom dizajnu.

Sistem vučnog pogona Credobus Electronella isporučuje Voith, a baterije BorgWarner (do 294 kWh). Trenutno su u toku fabrička testiranja solo autobusa, a 18-metarska, zglobna verzija stiže u drugoj polovini 2024. godine.

Koncept Credobusa baziran je na metalnoj strukturi okvira koja se uklapa u postojeće okruženje za održavanje i gotovo se u potpunosti može reciklirati. Smanjenje težine je osigurana optimizacijom strukture okvira i teškim osovinama u dimenziji od 19,5.

Zbog Low Entry dizajna Credobus Electronella, dvije od tri baterije su postavljene ispod poda, što osigurava nisko težište i time odličnu stabilnost, posebno u krivinama. “Zahvaljujući veličini točkova od 19,5 lukovi točkova su niži, što znači da nema neiskorištenih prostora između naslona sjedišta postavljenih na njih”, naveli su iz Credobusa.

Zbog nisko postavljenog pogona, podni dio normalne visine pruža punu vrijednost i ravne površine za stajanje. Za razliku od uobičajenog dizajna zadnjeg dijela niskopodnih autobusa, zadnji red sjedišta u ovom autobusu je pune širine. Solo demo autobus je napravljen sa rasporedom vrata 2-2-2, a njegov unutrašnji raspored je pogodan i za gradske i prigradske aplikacije i operacije.