Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Još jedan MAN stigao u redove Euro Bus Zvornik!

EKSKLUZIVNO: Još jedan MAN stigao u redove Euro Bus Zvornik!

949
0
PODIJELI

Kompanija Euro Bus Zvornik je od ranije poznata kao veliki ljubitelj autobusa sa oznakom MAN. Okosnicu gradskog i međugradskog sektora čine upravo vozila sa Lavom na prednjoj maski, a ta tradicija se nastavila i ove godine. Od dugogodišnjeg partnera – Sejari d.o.o. Sarajevo, kompanija Euro Bus je za svoje potrebe nabavila još jedan MAN autobus.

Nabavljeno vozilo nosi oznaku R08, što znači da se radi o najdužoj izvedbi koja je moguća u okviru MAN asortimana. Vozilo ima dužinu od 13,8 metara dok je široko  2,55 i visoko 3,9 metara. Srce novog zvorničkog MANekena čini MAN D2676 Euro 6 motor, a u kombinaciji sa automatskim TipMatic mjenjačem od 12 brzina daje snagu 338 kW tj. 460 KS. Zahvaljujući dužini, ukupni kapacitet prtljaga, računajući i unutrašnje galerije, iznosi oko 11,5 m³. Xenon farovi novom Lavu dodatno naglašavaju prednji dio ukrašen sa hrom lajsnom, crnom pločom i natpisom MAN. Interesantno je da vozilo ima zadnje lukove blatobrana kao što su rađeni na modelu Lion's Star, a kasnije u paketu opreme Supreme.

Vozilo je proizvedeno 2017. godine i u trenutku dolaska u Bosnu i Hercegovinu ima je pređenih nepunih 408.000 kilometara. Pošto se radi o vozilu nove generacije opremljen sa najsavremenijim sigurnosnim sistemima kao što su EBS, LGS, ABS, TCS, EBS, ASR, EBA i ESP. Video sistemi – prednja i zadnja kamera te nadzorna kamera kod drugih vrata – će također pomoći vozačima i posadi da lakše prate situaciju u i oko vozila.

Vozački prostor je prostran i dosta pregledan. Centralno mjesto zauzima redizajnirani multifunkcionalni hidraulični volan. Vozačevo sjedište je Isri Pro 2, sa pojasem u tri tačke vezanja i sa grijanjem te posebnim Bosch mikrofonom. Ispred druge osovine nalazi se i bunker za odmor vozačke posade, što je jako bitno pošto će se vozilo koristiti na dužim redovnim linijama kao i turističkim aranžmanima, pa je izrazito bitno da je vozačka posada odmorna i spremna.

U prednjem dijelu vozila nalazi se frižider te suvozačko sjedište za drugog vozača ili pratioca putovanja, a sjedište je urađeno u luksuznijoj izvedbi. Pod je urađen u imitaciji drveta što unutrašnjosti vozila daje poseban akcent, a uz vozilo je isporučen i originalni tepih. Ono što još izdvaja ovaj autobus od ostalih je i njegov kapacitet koji iznosi čak 63 putnika plus vozač i suvozač. Sjedišta su proizvođača Kiel, i u takvoj izvedbi koja podrazumijeva dodatnu udobnost te imaju kožni naglavak i dodatna prošivena kožna ojačanja na naslonjaču i sjedištu. Sjedišta su sa opcijom nagiba naslonjača te izvlačenja dvojki prema hodniku. Svako sjedište ima naslon za ruke, noge te preklopni stolić i mrežicu za lične stvari. Iznad svakog reda sjedišta nalazi se i multi set koji se sastoji od individualnog svjetla, zvučnika i difuzora za zrak. Putnici će moći uživati u Konvektinoj klimi, a za grijanje će se pobrinuti dodatni uređaj tako da će u svim vremenskim prilikama temperatura u vozilu biti adekvatna.

Pošto su svi sigurnosi aspekti zadovoljeni, kao i sjedišta te hlađenje i grijanje, da spomenemo da će putnici tokom putovanja na raspolaganju imati i Bosch Multi Media Coach set  sa navigacijom za cijelu Europu i zahvaljujući prednjoj kameri – mogućnost prenosa live vožnje na monitore. Inače, audio/video opremu čine još i dva LCD monitora, mikrofon, a interesantno je da je vozilo opremljeno sa Wi-Fi sistemom te je potrebno samo prikopčati ruter. Od ostale opreme možemo spomenuti digitalni sat, pokazivač vanjske temperature, dvije utičnice od 230 V te toalet.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Euro Bus želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!