Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Šest novih autobusa za Biss tours Zenica!

EKSKLUZIVNO: Šest novih autobusa za Biss tours Zenica!

1239
0
PODIJELI

Ovo proljeće u kompaniju Biss tours iz Zenice nije donijelo lastavice, ali je zato donijelo čak šest potpuno novih autobusa! Flota je pojačana sa četiri MAN Lion's Coacha R10 te dva Mercedes Tourisma i to u izvedbama M/2 i RHDL. Sa ovom nabavkom kompanija je značajno proširila svoje kapacitete kao i podmladila vozni park.

Kako smo najavili, ugovor za četiri nova autobusa potpisana su još u oktobru na Busworldu, a isporuka je održana nedavno. Novi MANovi su kompletno iste specifikacije te su isporučeni u standardno bijeloj boji, ali ih karakterišu i nova generacija MANovih ratkapa. Pogon čini provjereni domaći MAN motor snage 353 kW/480 KS u kombinaciji sa automatskim MAN TipMatic mjenjačem koji ima 12 brzina. Zahvaljujući dužini od nešto preko 13 metara, prostora za prtljag sigurno neće faliti. Vrijedi istaći i da su novi MANekeni opremljeni sa dva rezervoara za gorivo kapaciteta 705 litara, dok kapacitet rezervoara za AdBlue iznosi 60 litara.

Vozila su opremljena sa sistemima EBS, ABS, ASR i ESP, LDWS uz EVBec visoko učinkovitu motornu kočnicu koja je elektronski regulirana i ZF intarder. Sigurnosti će doprinijeti i sistem kamera od kojih se jedna nalazi u unutrašnjosti iznad drugih vrata, a druga je na zadnjem dijelu vozila. Vozačevo sjedište je anatomsko i proizvođača Isri te ima sigurnosni pojas u 3 tačke, preklopive naslone za ruke te opcije grijanja i hlađenja. Vozaču je na raspolaganju i kožni multifunkcionalni volan sa znakom Lava. Vanjska rasvjeta je full LED uključujući glavna i dnevna svjetla te pokazivače smjera. Također, rasvjeta radnog mjesta vozača je u LED izvedbi baš kao i noćna rasvjeta putničkog dijela.

Zbog dužinske izvedbe, kapacitet vozila je 57+1+1, a čine ih putnička sjedišta Kiel ComfortLine BasicPlus nove generacije. Opremljena su sa sigurnosnim pojasevima u 2 tačke, sa logom MAN ušivenim na naslonu. Nasloni za glavu su od kože, a vrijedi istaći da na zadnjoj strani sva sjedišta imaju dva rukohvata, preklopne stoliće, mrežice i oslonce za noge. Za bolji komfor tokom putovanja tu su i preklopni nasloni za ruke, podesivi nasloni sjedala te bočno izmicanje sjedišta prema prolazu.

Za zabavu tokom putovanja tu je i bogata audio i video oprema. Nju čini MMC sistem – Multi Media Coach Advanced sa 7” touch screen zaslonom, navigacijom i AUX-in i USB priključcima. Bluetooth je također standardna funkcija i to za spajanje 2 mobitela. Mikrofoni su za vozača i suvozača, a naravno tu je i DVD player uz dva LCD monitora od 19” koji se nalaze naprijed i na sredini iznad toaleta. Od ostale opreme možemo istaći digitalni sat integriran u strop naprijed s prikazom vanjske temperature, pod u imitaciji drveta, frižider, toalet sa senzorima za dim te Konvektina klima i dodatno grijanje Spheros.

Osim ova četiri MAN autobusa, nešto ranije su stigla i dva Mercedesa. Spomenuli smo da se radi o tzv. “dugom” dvoosovincu i troosovincu u najdužoj izvedbi. To znači da imaju kapacitete od 58 odnosno 62 sjedišta. Također, vozila su isporučena u bijeloj boji te ih pogone Euro 6 Mercedesovi motori snage 315 kW/428 KS i 335 kW/456 KS u kombinaciji sa automatskim mjenjačima. Imaju iste kapacitete rezervoara za dizel kao i za AdBlue i oni iznose po 480, odnosno 40 litara.

Mercedes je poznat kao predvodnik industrije po pitanju sigurnosnih sistema, pa to nije izuzetak ni u ovom slučaju. Pored brojnih sigurnosnih sistema, tu su i moderna LED svjetla koja će pomoći pri uslovima slabe vidljivosti. Kokpit vozača je u Comfort Plus izvedbi sa kožnim multifukncionalnim volanima i Grammerovim sjedištem koje će omogućiti vozaču odličan komfor tokom vožnje sa svojim pratećim sadržajima.

Jedina razlika, osim naravno izvedbe vozila, je u unutrašnjosti. Iako je specifikacija i oprema identična, kao i sjedišta – Travel Star Eco sa Softline tapaciranjem, razlika je u boji sjedišta. Jedno vozila ima sjedišta u zeleno-crnoj dok drugo ima u smeđe-crnoj izvedbi boja. Naravno, sjedišta su sa kožnim naslonom za glavu i svim ostalim pogodnostima koje će pružiti ugodno i komforno putovanje. Vozila također posjeduju i bogatu opremu za zabavno putovanje koju čini audio/video oprema sa DVD playerom, mikrofonima te dva monitora veličine 21,5 inča. Također, tu su i klima uređaj, dodatno grijanje i toalet.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Biss tours želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima!