Naslovnica Novosti Prvi električni autobus stigao u špansku eksklavu Melilla

Prvi električni autobus stigao u špansku eksklavu Melilla

124
0
PODIJELI

Eksklava kao nezavisna teritorija jedne zemlje okružena drugom, obično mnogo većom zemljom – to zvuči kao kolonijalna historija ili evropski državni partikularizam iz 19. stoljeća. Pa ipak, takvi posebni geografski slučajevi postoje i danas, na primjer na sjeveru Afrike, gdje zvanična Kraljevina Španija još uvijek ima dvije takve eksklave – Ceutu i Melilla – okružene Marokom na svojoj obali Sredozemnog mora.

Približno 84.000 stanovnika trenutno je registrovano u Melilli, koja je po teritorijalnoj površini manja od Ceute. Cooperativa Omnibus de Melilla (COA), koja je organizovana kao zadruga, upravlja sa ukupno osam linija, od kojih su četiri kružne linije, u ime grada.

Uskoro će i ovdje biti uvedena elektromobilnost – pošto se očekuje isporuka prvog električnog autobusa! Riječ je o midibusu MAN Lion's City 10 E, koji će od aprila saobraćati u Melilli, prvenstveno na linijama koje prolaze kroz “Zona de Bajos Emisiones” (zonu niske emisije) u užem centru grada. Prvi autobus je sada predstavljen predstavnicima kompanije COA u fabrici proizvođača. Ako se novi autobus dokaže, sigurno neće biti posljednji električni autobus u Melilli.