Naslovnica Novosti Van Hool proglasio bankrot! Konzorciji VDL-Schmitz i Dumarey-ABC u borbi za Van...

Van Hool proglasio bankrot! Konzorciji VDL-Schmitz i Dumarey-ABC u borbi za Van Hool imovinu

260
0
PODIJELI

“Samo je konzorcij VDL-Schmitz još uvijek u trci za Van Hool, pošto Dumarey grupa više nije uključena”. To je naslov članka koji je prošle sedmice objavio flamanski list De Tijd, sa značajnim novostima o budućnosti Van Hoola. Drugi kandidat za preuzimanje, Dumarey grupa, navodno je bio odustao od posla, dok je i četvrti potencijalni kupac Vlastuin već ranije odustao. Plan je bio da ove sedmice Van Hool podnese zahtjev za bankrot, a da njegovu imovinu vjerovatno preuzeti holandsko-njemački tandem VDL-Schmitz Cargobull.

Konkretno, VDL grupa bi bila posebno zainteresirana za Van Hoolov posao sa autobusima klase 3, s potencijalnim preuzimanjem američkog tržišta, gdje Van Hool ima dobro uporište preko svojih dilerskih kompanija ABC.

Budućnost Van Hoola je postavljena između bankrota ili, nadamo se, novog kursa (također nakon bankrota), s novim vlasništvom na čelu zahvaljujući Planu oporavka koji je sastavio krizni menadžer Marc Zwaaneveld.

Zabrinutost među radničkim sindikatima usredsređena je na potencijalne posledice odluka koje je donijelo partnerstvo VDL-Schmitz o očuvanju radnih mjesta u Flandriji. Strahuje se da bi ovaj savez mogao dati prioritet očuvanju manjeg broja radnih mjesta u regiji. Konkretno, postoji bojazan da je fokus VDL-a prvenstveno na kupovini fabrike Van Hool koja se nalazi u sjevernoj Makedoniji, navodi De Tijd. Ako VDL skrene pažnju na ovu fabriku, povećava se rizik da će proizvodnja autobusa u Koningshooiktu prestati, što će rezultirati potencijalnim gubitkom radnih mjesta.

Tajming ovih događaja doprinosi nelagodi. S obzirom da se VDL sprema da uskoro otvori novu tvornicu u Roeselareu, mogućnost smanjenog poslovanja u Koningshooiktu postaje još zabrinjavajuća. Osim toga, Schmitzove namjere u vezi sa sektorom industrijskih vozila u Koningshooiktu ostaju dvosmislene, ostavljajući neizvjesnost o sudbini radnih mjesta i u toj oblasti.

Međutim, jučer je ipak došlo do velikog preokreta u situaciji! Iako je Van Hool jučer zvanično proglasio bankrot, skoro izvjesno preuzimanje njegove imovine od strane tandema VDL-Schmitz je ipak prolongirano!

Lokalni belgijski mediji javljaju jutros da je zapadnoflamanski preduzetnik Guido Dumarey ipak dao novu ponudu za preuzimanje Van Hoola. “Sada je na upravnicima da uporede koja je ponuda najbolja”, rekao je on. Očigledno, Dumaray udružuje snage sa američkim dilerom Van Hoola, ABC Bus Companies, kako je objavljeno na VRT Nws. Dumarey je preduzetnik sa dugom historijom kupovine i ponovnog pokretanja poslovanja.

Mediji dodaju da je Dumareya kontaktirala ABC Bus Companies kako bi zajedno dali ponudu. “Mi licitiramo zajedno – oni 40 posto, mi 60 posto – za autobusku diviziju i Amerike i Makedonije. U Belgiji nas zanimaju servisni odjel, odjel za istraživanje i razvoj, (post)prodaja i organizacija potrebna za vođenje svih tih aktivnosti”, rekao je Dumarey.

Navodno, srž stvari su 40% dionica ABC-a koje su (bile) u vlasništvu Van Hoola i koje ABC radije ne bi vidio u rukama VDL-a. Prema tome, prema Dumareyjevim riječima, ABC je kontaktirao Dumareya tokom proteklog vikenda u cilju davanja zajedničke ponude: ABC bi želio kupiti 40% Van Hoolovih dionica, dok je Dumaerey zainteresiran za Van Hoolovih 60% preostalih dionica.

Pratimo i dalje situaciju…