Naslovnica Novosti Pilot projekt VDL Citea SLFA Electric u Bazelu

Pilot projekt VDL Citea SLFA Electric u Bazelu

1089
0
PODIJELI

VDL Bus & Coach će isporučiti BRT (Bus Rapid Transit) verziju VDL Citea SLFA-181 Electric za bazelski Basler Verkehrs-Betriebe (BVB). Ovaj autobus je prvi električni zglobni autobus za Švicarsku i dio je pilot projekta. Ovaj pilot projekat će obuhvatiti testiranje na svim autobuskim linijama u Bazelu počevši krajem ove godine. Ovim projektom BVB namjerava da stekne početno praktično iskustvo u radu sa električnim autobusima. Od 2027. godine BVB će koristiti isključivo 100% tehnologiju obnovljivih pogona.“Radujemo se ovom novom autobusu i uvjereni smo da će naši putnici također pozitivno dočekati električni autobus”, kazao je Marcel Kuttler, šef tehnološkog odjela u BVB-u. “Autobus je udoban, tih i vozi na 100% obnovljivu energiju”.

“VDL Bus & Coach je iskusan partner za tranziciju E-Mobility i činjenica da je BVB izabrao VDL kao partnera sa kojim želi da stekne praktično iskustvo sa električnim vozilima govori puno i sada je zadatak da pružimo podršku za unapređenje održivosti javnog prevoza u Švicarskoj i to je nešto čime se ponosimo”, izjavio je Alex de Jong, poslovni menadžer javnog prevoza VDL Bus & Coach BV.

VDL Bus & Coach je predvodnik u tranziciji na čist i tih javni prevoz, a 2017. godine je ponovo bio lider na evropskom tržištu u segmentu električnih gradskih autobusa. VDL Bus & Coach vrijedno radi na daljoj inovaciji E-Mobility svakog dana. Ova obaveza omogućava VDL-u da doprinese čistijem okruženju u sve više evropskih zemalja.

VDL SLFA-181 Electric je niskopodni autobus dužine 18,1 metara, opremljen električnim pogonom. Autobus ima maksimalnu dobit vlasništva i operator održava optimalan tok putnika uz minimalne troškove. Citea SLFA-181 Electric za BVB će biti opremljena baterijom od 248 kWh i brzim punjačem snage 450 kW. Tokom ovog projekta, brzo punjenje će se odvijati u garažama BVB-a. Ovom električnom autobusu je potrebno oko 50 minuta za puno punjenje.

Basler Verkehrs-Betriebe (BVB) je prevozna kompanija u švicarskom gradu Bazelu, sa skoro 182 km tramvajskih i autobuskih linija. Javni prevoz je veoma popularan i važan u Bazelu. BVB prevozi više od 130 miliona putnika godišnje na 9 tramvajskih linija i 13 autobuskih linija. Više od 1200 zaposlenih osigurava da putnici svakodnevno i udobno i blagovremeno dođu do odredišta.