Naslovnica Ekskluzivno Rekordna narudžba za MAN: Do 1000 autobusa za Deutsche Bahn

Rekordna narudžba za MAN: Do 1000 autobusa za Deutsche Bahn

1977
0
PODIJELI

MAN Truck & Bus je uspio da osvoji sva tri lota na tenderu koji je raspisao Deutsche Bahn, a ukupan posao podrazumijeva do 1000 gradskih i međugradskih autobusa u iduće četiri godine. Naredne godine bit će značajno povećanje broja MAN autobusa sa upečatljivom crvenom bojom na linijama koje održava Deutsche Bahn. Između 2019. i 2022. godine do 1000 autobusa modela Lion's City i Lion's Intercity će biti pušteni u rad u 31 njemačkoj kompaniji koja pripada u DB Regio AG grupu. Ponuda MAN-a je impresionirala kako u pogledu tendera za vozila, tako i okvirnih ugovora za opcione ugovore o uslugama i snabdjevanje rezervnim dijelovima.

“Verujemo da činjenica da je Deutsche Bahn, koji je odličan referentni kupac, odabrao ponudu MAN-a na njihovom zadnjem tenderu, predstavlja izvanredan znak vjere u naše autobuse i povezane usluge”, izjavio je Joachim Drees, predsjednik Upravnog odbora MAN Truck & Bus AG. “Ova odluka predstavlja dokaz efikasnosti, tehnologije i udobnosti vožnje naših gradskih i međugradskih autobusa.”

Ugovor uključuje sve varijante i dužine niskopodnih gradskih autobusa, što znači da će biti isporučeni autobusi dužuna od 12 do 18,75 metara. MAN autobusi su dizajnirani i opremljeni tako da svim putnicima obezbijedi brz i lagan pristup vozilu, dok atraktivan vanjski dizajn prati kompaktn unutrašnji raspored. Svi autobusi će biti opremljeni savremenim Euro 6 motorima snage između 280 do 360 KS (206 – 265 kW) za prijatno putovanje sa niskim emisijama.Osim gradskih modela, tender podrazumijeva i isporuke srednjepodnog modela Lion's Intercity i to varijantama od 12,2, 13 i 13,2 metara. Oni također imaju moderne D08 motore postavljene u zadnjem dijelu vozila sa 250 ili 290 KS (184 ili 213 kW).

“MAN Truck & Bus nikada ranije nije zaključila okvirni ugovor ove veličine. Ovo je apsolutni rekord i plod izvanrednog rada naših zaposlenih iz prodaje autobusa i post-prodaje”, zaključio je Holger Mandel, predsjednik Upravnog odbora MAN Truck & Bus Deutschland.

Potpisivanjem ovog ugovora Deutsche Bahn i MAN Truck & Bus nastavljaju svoje jake i dugogodišnje poslovne odnose. MAN je u posljednje tri godine isporučio oko 700 vozila u DB Regio Bus. “Veoma smo zadovoljni što će se naša saradnja nastaviti i dalje”, rekao je Frank Krämer, šef prodaje autobusa MAN Truck & Bus Deutschland, na potpisivanju ugovora.

Deutsche Bahn je najveći autobuski operater u Njemačkoj, koji je 2016. prevezao oko 633 miliona putnika.