Naslovnica Novosti Električne VDL Citee za dansku Arrivu

Električne VDL Citee za dansku Arrivu

1073
0
PODIJELI

Arriva Danmark A/S je od VDL Bus & Coach naručila je 21 VDL Citeu SLFA-180 Electric. Ovi električni VDL autobusi će biti ujedno i prvi zglobni električni autobusi u Danskoj. Autobusi će biti raspoređeni na revidiranoj liniji 2A u Kopenhagenu od decembra 2019. godine. VDL Bus & Coach će također obezbjediti infrastrukturu za punjenje vozila. Tokom dana autobusi će se završnim stanicama linije puniti pomoću priključka za punjenje na autobusu preko obrnutog pantografa. Ovom narudžbom VDL Bus & Coach prodao je svoj 500. potpuno električni VDL Citea autobus u zapadnoj Evropi.

Jens Boe Jacobsen, direktor za razvoj poslovanja Arriva Danmark, izjavio je da je “dosadašnja iskustva kompanije Arriva sa VDL Bus & Coachom preko holandske filijale bila primjerena, a saradnja između VDL-a i Arrive u Danskoj sada postepeno napreduje. Štaviše, VDL Bus & Coach je poznat po svojim dobrim proizvodima sa odličnim kvalitetom. Dobra saradnja između kompanija Arriva i VDL Bus & Coach je ključ uspjeha ovog projekta.”

Svih 21 VDL Citeas SLFA-180 Electric će raditi na liniji 2A u Kopenhagenu. Ova linija je nedavno revidirana i povezuje novi dio Kopenhagena sa autobuskom mrežom. Od kraja 2019. godine autobusi u dužini od 13,7 metara koji trenutno rade na liniji biće zamijenjeni elektro-zglobnim VDL autobusima dužine 18 metara. Zahvaljujući brzim punjačima na krajnjim tačkama linije, linija 2A će raditi 24 sata dnevno.

“Veoma smo ponosni što smo dobili ovaj posao i radujemo se radu sa Arriva Danmark kao tranzicionim partnerom za javni prevoz nulte emisije u Kopenhagenu. Također se radujemo što će električni zglobni VDL Citea autobusi postati dio dnevne ulične scene u Kopenhagenu”, rekla je Anita Palm Laursen, direktorica VDL Bus & Coach Danmark A / S.

Ovim poslom VDL Bus & Coach je dostigao prekretnicu od prodanih 500. električnih VDL Citea. Sa već više od 40 projekata E-mobilnosti u zapadnoj Evropi, VDL Bus & Coach je dokazan partner u tranziciji za efikasne sisteme javnog prevoza nulte emisije. Izuzev Holandije, električni VDL autobusi trenutno rade u raznim gradovima u Njemačkoj, Luksemburgu, Švicarskoj, Švedskoj i Francuskoj. U mnogim slučajevima VDL je također odgovoran za implementaciju infrastrukture, upravljanje projektima i popravku te održavanje cijelog sistema. Arriva i VDL Bus & Coach su već sproveli niz uspješnih projekata sa električnim autobusima u Holandiji.

VDL Citee SLFA-180 Electric za Dansku će biti opremljene sa baterijma snage 288 kWh i potpuno električnim sistemom za kontrolu klime, što znači da će autobusi biti potpuno bez emisije. Uprkos svojoj dužini, VDL Citea SLFA-180 Electric vozi veoma tiho. To ne samo da znači poboljšanje udobnosti putnika, već i doprinosi prijatnijom i mirnom životnom okruženju za stanovnike Kopenhagena.

Arriva Danmark posluje na danskom tržištu od 1997. godine i od tada je postala najveća autobuska kompanija u zemlji. Sa skoro 1200 autobusa, Arriva ima udio na danskom tržištu od 40%. Kompanija također ima tržišni udio od 15% u regionalnoj mreži vozova.