Naslovnica Novosti Crossway autobusi na plin za Egged

Crossway autobusi na plin za Egged

1215
0
PODIJELI

Egged Bus System, koji posluje i u Holandiji, naručio je autobuse na plin i to 43 Iveco Crossway LE NP (Natural Power). Ovaj autobus je i dobitnik nagrade Sustainable Bus Award 2018. u kategoriji međugradskih autobusa. Isporuka autobusa zakazana je za početak decembra. Krajem juna češka kompanija Čsad Karviná dobila je svoja prva ovakva vozila.

Iveco Crossway LE Natural Power, dužine 12 metara, biće raspoređeni na linije u zapadnom dijelu zemlje tj. u regiji Voorne Putten. Na ovim linijama se preveze dnevno više od 40.000 putnika, tako da će novi autobusi osim nove dimenzije prevoza ponuditi i novu alternativu u zaštiti okoliša, pri tome smanjujuće operativne troškove za prevoznika.

Iveco Crossway LE Natural Power je predstavljen prošle godine na manifestaciji Busworld 2017. godine, na kojoj je dobio i gore spomenutu nagradu. Vozila za Egged će biti opremljena sa najnovijom generacijom Iveco Cursor 9 motora i imat će 43 sjedišta te sistem grijanjan i hlađenja. Zanimljivo je da će vozila imati ukupnim kapacitet rezervaora od 1260 litara (četiri rezervoara po 315 litara), pa će ovisno od upotrebe, vozilo imati opseg od 500 do 600 kilometara. Ova vozila će upotpuniti ukupnu flotu koja broji 200 vozila.

Iveco Crossway LE Natural Power daje svoj doprinos u niskom utjecaju na životnu sredinu. Model ima veoma pametan dizajn koji uključuje integrisan rezervoar prirodnog komprimiranog plina na krovu. Ova jedinstvena funkcija – patentirana od strane Iveco – u kombinaciji sa ojačanom strukturom optimizuje centar gravitacije za veću stabilnost na putu i veću udobnost za vozača i putnike.