Naslovnica Novosti Malmö pustio u rad električne Volvo autobuse

Malmö pustio u rad električne Volvo autobuse

1115
0
PODIJELI

Sve veći broj švedskih gradova prelazi na organizovanje gradskog prevoza sa autobusima na električni pogon. Malmö je jedan od najvažnijih gradova koji se priklonio ovom trendu. Prva linija koja će biti elektrificirana u Malmu je linija broj 7 (Svågertorp – Ön, koja ide kroz centar grada) od Skånetrafikena, koji obavlja prevoz u regiji Skåne. Skånetrafiken je pustio u rad 13 potpuno električnih Volvo 7900 autobusa.

“Zaista je zadovoljstvo što je jedna od glavnih linija u Malmu sada potpuno elektrificirana našim tihim električnim autobusima bez emisija. Autobuski saobraćaj na električni pogon značajno poboljšava svakodnevno okruženje svakog ko živi, ​​putuje i provodi vrijeme u našim gradovima, a to je razvoj kojem prirodno želimo doprinijeti”, kazao je Martin Spjern, direktor ključnih operacija kompanije Volvo Buses Sweden.

Električni autobusi za Skånetrafiken će biti prvi sa novim dizajnom enterijera koji će zadovoljiti potrebu za udobnim i sigurnim putovanjem. Zadnja klupa pozadi vozila će olakšati sjedenje, a unutrašnji rukonasloni olakšati kretanje kroz autobus. USB utičnice za punjenje mobilnih telefona su blizu svakog sjedišta, a specijal nonoćno osvjetljenje u autobusu će noćna putovanja učiniti ugodnim i sigurnim.

Autobusi Volvo 7900 Electric daleko su tiši od dizelskih autobusa, nemaju nikakve emisije izduvnih gasova i troše oko 80% manje energije nego odgovarajući dizelski autobusi. Pošto koriste struju kao pogon ovi autobusi smanjuju negativan utjecaj na životnu sredinu i klimatske uslove. Baterije vozila se dopunjavaju na krajnjim stanicama, a sam proces traje između dvije i šest minuta.

Volvo je također prodao potpuno električne autobuse i Geteborgu, a električne hibride gradu Värnamo u Švedskoj. Na prekomorskim tržištima, Volvo je prodao električne autobuse u Veliku Britaniju, Luksemburg, Holandiju, Norvešku i Poljsku. Sve u svemu, Volvo je prodao više od 4000 električnih autobusa širom svijeta.