Naslovnica Novosti FlixBus preuzima Eurolines i Isilines

FlixBus preuzima Eurolines i Isilines

1149
0
PODIJELI

FlixBus vodi ekskluzivne pregovore sa francuskim holdingom za javni prevoz Transdev o preuzimanju međugradskih autobusnih linija koje saobraćaju pod imenom Eurolines i Isilines. Sa ovim sporazumom, FlixBus bi dodatno ojačao svoju poziciju u Francuskoj.

Prema Jochenu Engertu, osnivaču i izvršnom direktoru FlixBusa, akvizicija ima za cilj dalje jačanje pozicije FlixBusa u Francuskoj kao tržišnog lidera. Istovremeno, integracija mreža Eurolines i Isilines mora povećati evropski doseg FlixBusa. FlixBus je počeo da nudi međugradski autobuski prevoz u Njemačkoj 2013. godine, da bi sa tom uslugom počeli raditi i u Francuskoj dvije godine kasnije. FlixBus ponosno izjavljuje da “je pokazao da je moguće ponuditi značajno kvalitetniji i istovremeno profitabilan prevoz na ovom visoko konkurentnom tržištu”. U proteklih godinu dana, broj dnevnih FlixBus veza i putnika porastao je za više od 40% u Francuskoj i svijetu.

Eurolines ima operativne kompanije u Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Češkoj i Španiji sa mrežom autobusa koja se prostire na preko 25 zemalja. U Francuskoj, Eurolines posluje i pod brendom Isilines. Thierry Mallet, izvršni direktor Transdev grupe, navodi u saopštenju za javnost da je ovo preuzimanje u skladu sa strategijom Transdeva da se fokusira na osnovnu djelatnost kompanije: javni prevoz i B2B transportne usluge.

Od početka 2013. godine, FlixBus je prevezao 45 miliona ljudi u Evropi i SAD-u. FlixBus, koji se predstavlja kao kombinacija tehnološkog pokretanja, platforme za e-trgovinu i transportne kompanije, uspostavio je mrežu koja se prostire na 29 zemalja. Ove godine FlixBus planira da svoju uslugu dovede u Rusiju i dodatno proširi poslovanje u SAD.