Naslovnica BHBus Info BHBus Promo: Nova VDL Futura FHD2

BHBus Promo: Nova VDL Futura FHD2

3383
0
PODIJELI

Prošle sedmice ekipa BHBus portala imala je čast da prisustvuje prezentaciji modela VDL Futura FHD2 u Tuzli. Na službeni poziv koji smo dobili iz kompanije Sejari Sarajevo, koja je generalni zastupnik i distributer holandskog brenda VDL Bus & Coach, odlučili smo da prisustvujemo i našim čitateljima na poseban način predstavimo model VDL Futura FHD2, koja je za ovu priliku bila posebno opremljena najnovijom generacijom DAF MX motora kao i najnovijom generacijom ZF mjenjača TraXon.
Kao uvod u današnji članak napravit ćemo mali osvrt na razvoj VDL grupacije i ono što se tačno nudi kupcima. VDL Bus & Coach je jedna od ukupno četiri divizije u VDL Grupi. Ostale tri divizije se bave podugovaračkih poslovima, proizvodnjom gotovih proizvoda i proizvodnjom automobila. Zanimljivo je da se Mini Cooper i BMW X1 proizvode zapravo u halama VDL-a. VDL je na autobusko tržište zvanično ušao 1993. godine preuzimanjem kompanije DAF Bus International. Iduće preuzimanje je bilo 1998. godine kada u VDL Grupu ulaze kompanije Berkhof i Jonckheere, da bi 2003. godine bila preuzeta i Bova. Zbog ovih autobuskih proizvođača unutar VDL Grupe, pravi se posebna divizija – VDL Bus and Coach i sva vozila unutar ove grupacije prije naziva nose dodatak “VDL”. Pošto se stanje na tržištu komplikuje uslijed tri brenda i činjenice da postaju sami sebi konkurencija, rukovodstvo odlučuje da ugasi sva tri brenda za tržište EU (Berkhof, Jonckheere i Bova). Tako je 2010. godine rođen novi brend – VDL – koji je u sebe inkorporirao najbolje značajke od sva tri spomenuta proizvođača. Odlučeno je da svi gradski i prigradski autobusi nose naziv Citea, a međugradski i turistički Futura. Bitno je spomenuti da je VDL 2011. godine dobio nagradu za Bus of the Year za model Citea, a već iduće i nagradu Coach of the Year za model Futura FHD2. Prije VDL-a je jedino još MAN (2004. i 2005.) uspio biti dvostruki uzastopni pobjednik.

Inače, kompanija Sejari i VDL su na svojevrsnom Roadshowu po Bosni i Hercegovini, koji su započeli u Banja Luci, a nastavili u Tuzli. Nakon prigodne prezentacije i predstavljanja VDL grupacije i brenda od strane predstavnika kompanije Sejari, zajedno smo sa svim prisutnim smo pristupili vozilu koje smo detaljno pregledali i upoznali te testnoj vožnji.  Svim predstavnicima prevozničkih firmi sa područja sjeveroistočne Bosne pružena je prilika da se lično uvjere u sam kvalitet i udobnost ovog vozila.Prezentovano vozilo i glavna zvijezda dana je bila Futura FHD2-129, sa kako smo već rekli najnovijom generacijom DAF MX Euro 6 motora snage 450 KS koji je uparen sa najnovijom generacijom ZF mjenjača TraXon koji ima 12 brzina. Radi se o 13-metarskoj izvedbi ovog modela, a zanimljivo je da je VDL jedini proizvođač autobusa koji jedan model može ponuditi u čak šest dužinskih varijanti na dvije i tri osovine. Prikazano vozilo u odnosu na prethodnu generaciju ima čak 125 poboljšanja što se posebno pozitivno odnosi na potronju goriva, niske troškove održavanja i veliki profit vlasništva za kompanije. Jasno je da predstavljeni model nudi odličan prljažni kapacitet, a značajno je istaknuti i da 13-metarska izvedba nudi dosta i kapacitetnih varijanti. Za ovaj Roadshow je predstavljen model sa 55+1+1 kapacitetom putnika.

Osim, za naše područje, neobičnog i atraktivnog vanjskog dizajna, autobus je ponudio i jako atraktivan unutrašnji izgled. Radni prostor vozača je opremljen kožnim Isri sjedištem, baš kao i suvozačko, te svim potrebnim kontrolama i tasterima. Multifunkcionalni volan je još jedna karakteristika Futura modela, a ovo vozilo je bilo opremljeno još i sa TomTom navigacijom preko koje se može pratiti i kamera za vožnju unazad te sigurnosnim ADAS funkcijama kao standard. Putnički prostor je urađen u imitaciji parketa uz sjedišta VDL Class 300 koja su bila u crveno-crnoj kombinaciji luksuzne tkanine i kože. Od ostalih karakteristika možemo spomenuti Bosch audio/video sistem, dva monitora, mikrofon za vozača i suvozača, toalet, multifunkcionalni set iznad svakog sjedišta, sisteme klime i grijanja te pripremu za vozačku kabinu.Ruta za testnu vožnju bila je putnim pravcem od glavne autobuske stanice u Tuzli do naselja Seljublje koje se nalazi u neposrednoj blizini. Teren kojim smo se vozili ima dosta putnih uspona i padova,kako bi se vozilo moglo što bolje da testira. Prvi koji je vozilo imao čast da testira novi VDL bio je gospodin Adis Huremović predstavnik firme Liner bus iz Srebrenika, koji je odvozio pola navedene rute. Poslije njega za volan je sjeo i gospodin Borko Stankić iz kompanije No Limit Doboj, a kraj aktivnog testa završio je gospodin Radenko Gajić iz kompanije SAS Tours iz Priboja.

Nakon testne vožnje u razgovoru sa gore navedenim osobama ustanovili smo da je oduševljenje sa ovim vozilom je bilo jako veliko i riječi hvale nisu izostajale ni kod jednog. Iskazano je veliko interesovanje za ovaj model, o čemu govori i činjenica da su neke firme već tražile i ponude te da se pokrenulo sa pregovorima. Cijeli događaj uljepšali su i predstavnici kompanije No Limit koji su na prezentaciju stigli sa svojom troosovinskom VDL Bova Magiq, čime je događaj bio potpun.Zahvaljujemo se još jednom predstavnicima kompanije Sejari Sarajevo, kao i predstavnicima prevozničkih kompanija Vidinko Tours Bijeljina, No Limit Doboj, SAS Tours Priboj, Liner bus Srebrenik, Viena Tour Lončari, Čektalo promet Sapna, Party bus Bijeljina, Gajić prom Ugljevik, Autoprevoz Popović Ugljevik, Elke tours Lukavac i Trans Turist Tuzla na ugodnom i lijepom druženju u toku same prezentacije. Nakon Tuzle, VDL Roadshow se nastavio u Međugorju, a planirana je i promocija u Sarajevu.